DISTRIBUIŢI
psihiatri

UPDATE 20.03.2018 Pintea: nu retrag Anexa 10, prevederile ei sunt pertinente, veniturile nu scad

După revolta medicilor de Anestezie și Terapie Intensivă, psihiatrii români lansează o scrisoare-manifest prin care anunță că nu mai acceptă „umili firimiturile populiste”. Medicii psihiatri sunt nemulțumiți că în mod propagandistic s-au anunțat salarii uriașe pentru medici iar acum lumea crede că aceștia încasează câte 4000 de Euro lunar, lucru total neadevărat.
Medicii subliniază că demersul „nu e unul în detrimentul colegilor asistenți, infirmieri sau personal
auxiliar. Dar e unul de reparație morală în sensul, litera și spiritul legii 153/2017 de a valoriza medicii și a opri hemoragia de specialiști în străinătate. Așa cum triumfalist s-au lăudat de 2 ani încoace.”
„Nu cerem creșteri, nu cerem măriri de sporuri, dar ne cerem cu demnitate drepturile consfintite
prin lege. Iar legea nu se negociaza. Si demersul nostru nu e despre cine e mai util sau merita mai mult, nu e despre ATI, psihiatrie, UPU sau alta specialitate, ci despre importanta extraordinara sociala a profesiei de medic. Si realmente dupa 12 ani de scoala, 6 ani de facultate, an de stagiu si inca cel putin 5 ani de rezidentiat nu degeaba se spune ca avem mai multa vacanta decat au altii ani de scoala. Profesia nobila de medic reprezinta prin excelenta incununarea a cel putin un sfert de secol de invatat, eforturi, sacrificii si dedicatie continua in respect pios pentru pacient.
Reamintim pentru claritate ca actele medicale bazate pe dovezi stiintifice, de la anamneza,
evaluare, tratament precum si deciziile privind sanatatea se produc intre medic si pacient.
Prin urmare NU CEREM NIMIC.
Dar vrem sa primim TOT ceea ce ni se cuvine !”, spun psihiatrii și atașează o

SCRISOARE-MANIFEST A MEDICILOR PSIHIATRI PRIVIND DETURNAREA SENSULUI LEGII 153/2017 PRIN ANEXA 10 LA REGULAMENT SPORURI.

Vă supunem atenției prezentul document de protest privind atitudinea profund disprețuitoare la adresa medicilor prin publicarea pe site-ul Ministerului Sănătății în transparență decizională a Anexei 10 la Regulamentul de sporuri.
Suntem un grup profesional compus din medici rezidenți, specialiști, primari psihiatrie și cadre didactice universitare de specialitate din întreaga țară care susțin fără echivoc respectarea literei și sensului legii 153/2017 (precum și a Anexei nr.2), condițiile de acordare a sporului raportându-se procentual la salariul de bază și nu în cuantum fix cum cu surprindere am constatat în Anexa 10.
Solicităm cu fermitate respectarea principiilor enunțate în lege și statuate prin norme (în condițiile Anexei nr.2 din Hotărârea pentru aprobarea Regulamentului Cadru): 75% spor psihiatrie clinic și respectiv 50% pentru ambulatoriile de specialitate psihiatrie (în raport cu gradul extrem de periculozitate și complexitate a specialității și caracterul prioritar al psihiatriei în strategia
națională de sănătate publică a Ministerului Sănătății).
De asemenea solicităm raportarea la salariul prevăzut în legea 153/2017 în vigoare pentru calculul drepturilor bănești aferente activității medicilor în cadrul liniilor de gardă efectuate în afara normei de bază.
Considerăm oricare altă formă formă de raportare: spor procentual în cuantum fix, raportare a orelor de gardă la altă grilă de salarizare, ca fiind nelegală, profund nedreaptă și ca avand repercusiuni directe în activitatea pe care o desfășurăm, prin forme de protest pe care dorim să le evităm din respect pentru categoria vulnerabilă a pacienților cu tulburări psihice.
Link cu semnaturile medicilor care sustin scrisoarea-manifest

Citește și Pintea tace iar presa are embargo de la PSD pentru protestele fără precedent din secțiile ATI. De ce sunt anesteziștii esențiali

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.