Acasă Actualitate Șeful Administrației Porturilor, Eugen Bogatu, reținut de DNA în dosarul libanezului Baaklini

Șeful Administrației Porturilor, Eugen Bogatu, reținut de DNA în dosarul libanezului Baaklini

DISTRIBUIȚI

Eugen Bogatu, șeful direcției Domenii portuare din cadrul Administrației Portuare Constanța, a fost reținut ieri de procurorii DNA, el fiind acuzat de trafic de influență și favorizarea infractorului. Bogatu a fost  audiat de procurorii DNA în dosarul în care omul de afaceri libanez Said Baaklini este suspectat că a încercat să obțină fraudulos o rambursare de TVA de aproape 60 milioane de euro. Potrivit unor surse judiciare, Bogatu a ajuns la sediul DNA duminică după-amiază, fiind suspectat că a încercat să-l sprijine pe Baaklini cu obținerea documentației necesare pentru exportul unor utilaje achiziționate de la UCM Reșița.
Anchetatorii au în vizor mai mulți foști și actuali șefi ai Vămii Constanța și ai Administrației Portuare, printre care și Ioan Bălan, director în cadrul Portului Constanța. Printre cei suspectați se numără și Eduard Banias, fratele senatorului PDL de Constanța, Mircea Banias. Acesta din urmă figurează el însuși în dosar, acuzat de favorizarea infractorului, adică a lui Said Baaklini, aflat în prezent în arest.
Reamintim că Said Baaklini, unul dintre interpușii lui Vîntu în devalizarea BRS,   este cercetat de DNA pentru restituiri ilegale de TVA de 60 milioane de euro, după ce UCM Reșița i-a vândut străinului patru motoare nefuncționale, aflate pe stoc de peste 20 de ani, la un preț de 50 de ori mai mare.
În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ cinci milioane de euro plus TVA, adică de 50 de ori mai puțin. Pentru a da o aparență de legalitate operațiunii de vânzare la preț supraevaluat, UCM Reșița SA a mai încheiat cu SC Libarom Agri SRL București trei contracte, în valoare totală de 245 milioane de euro+TVA, care nu au la bază operațiuni reale.
În baza facturii supraevaluate, în luna septembrie 2010, SC Libarom Agri SRL București, reprezentată de Said Baaklini, a și cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA-ului aferent facturii respective, adică suma de 253.749.507 lei, echivalentă a 60 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.