Acasă Auto Legenda legendelor

Legenda legendelor

DISTRIBUIȚI

Peste numai cateva zile, intreaga lume auto sarbatoreste centenarul celui mai important nume din industria de profil, Ford Motor Company. Cu 100 de ani in urma, legendarul Henry Ford punea bazele unei companii care a implementat conceptul de -automobil de serie- intr-o tara in care, astazi, exista mai multe masini decat soferi cu acte in regula. Prin urmare, nu incape nici o indoiala ca America detine patentul a ceea ce se cheama -cultura automobilistica-, mai ales ca masinile produse de Ford au fost, si inca sunt, staruri in filme, alaturi de cei mai iubiti eroi de la Hollywood. De la modelul T care purta pe drumuri prafuite eroii din -Keystone Kops-, pana la superba Mazda RX-8 care amplifica efectele speciale din -X-Men 2-, compania si-a pus amprenta asupra vietii de zi cu zi din intreaga lume. Daca mai amintim si ca Aston Martin, o alta subsidiara a Ford, a fost partenerul ideal al lui James Bond pentru seria 007, suntem nevoiti sa acceptam ca firma americana este un simbol care ne-a urmarit la tot pasul ani de a randul, chiar daca locuim intr-o tara de la alt capat al lumii.

Pentru cei mai putin constienti de importanta numelui Ford in industria auto, trebuie amintite cateva puncte de cotitura care au marcat intregul mapamond. La momentul incetarii productiei pentru Ford Model T, in 1927, se construisera deja peste 16 milioane de astfel de autovehicule. Cu toate ca acest record a fost mai tarziu depasit de broscuta germanilor de la VW, nici o alta masina nu a putut depasi cota de piata de 56,5%, realizata in anul 1921 de Model T, sau cele 50,4% din productia mondiala, inregistrate in 1918, atunci cand cifra absoluta a vanzarilor Ford Model T a ajuns la 642.750 de unitati, dintr-un total de 1.275.324 de vehicule in intreaga lume. In 1924, Ford afirma ca un transport de minereu de fier care ajunge la fabrica Rouge la ora 8.00 luni dimineata se va transforma intr-o masina noua pana la ora 9.00 miercuri dimineata si va ajunge in mainile dealerului pana la pranz, in aceeasi zi. Aceasta insemna -o transformare a materiei prime in bani cash in aproximativ 33 de ore-. Termenul de -productie de masa- a fost utilizat pentru prima oara intr-un articol atribuit lui Henry Ford in cea de-a 13-a editie (din 1926) a Enciclopediei Britanice. 20 de ani mai tarziu, un inginer de la Ford a inventat termenul -automatizare-. Daca aceste argumente nu sunt de ajuns, adaugam un element de… culoare: faimoasa zicala a lui Henry Ford -Masina dvs. poate avea orice culoare, atata vreme cat aceasta este neagra- a rezultat din cresterea rapida a productiei datorita liniei de asamblare instalate in 1914. Masinile erau construite atat de repede, incat singura vopsea care se putea usca in termen scurt era cea neagra, importata din Japonia. Inainte de instalarea liniei de productie, modelele Ford puteau fi vopsite la alegere, iar acest lucru a devenit valabil din nou incepand cu anul 1926, cand tehnologia vopsirii a ajuns din urma metodele de productie.

Chiar daca timpul a adus in fata Ford Motor Co. o concurenta impresionanta, reprezentata, in principal, de imperiile General Motors si DaimlerChrysler, legenda traieste in continuare prin milioanele de autovehicule care ies de pe benzile de asmblare ale subsidiarelor din intreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.