Home Cultură Aniversare: Academicianul Dan Berindei ?óÔé¼Ôäó90

Aniversare: Academicianul Dan Berindei ?óÔé¼Ôäó90

DISTRIBUIŢI

Comunitatea academică l-a sărbătorit, în cadrul unei sesiuni omagiale   pe acad. Dan Berindei cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani. În alocuțiunea de deschidere, acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, a apreciat că, la această vârstă, acad. Dan Berindei este „în deplină putere de muncă și neobosit proces de creație“. Opera sa științifică este impresionantă și înfățișează  „un om minunat pentru care Academia Română este, potrivit propriei mărturisiri, patria cea mică, pe care o slujește cu mult devotament și dăruire“. Ca vicepreședinte al Academiei Române, acad. Dan Berindei este „nu doar un colaborator prețios, ci și un sfătuitor înțelept“, „lucid și echilibrat,ferm dar înțelegător“. Dorindu-i „să se bucure de multă sănătate și de aceiași dragoste de viață și putere de muncă“, acad. Ionel Haiduc a dăruit distinsului sărbătorit o casetă cu două volume din colecția „Carte de căpătâi“, apărute la Editura Academiei Române. În primul volum, după Cuvântul înainte semnat de acad. Ionel Haiduc, urmează Tabula Gratulatoria și repere cronologice și o bibliografie completă a operei scrise de acad. Dan Berindei, cuprinzând  cărți, studii și articole știin­țifice; articole în ziare, reviste și almanahuri.  Urmează o selecție reprezen­tativă din operele academicianului Dan Berindei structurate pe capitole: Revoluția română din 1921; Revoluția Română din 1848-1849. Considerații și Reflecții; Epoca Unirii; Cucerirea Independenței; Românii și Europa în perioadele premodernă și modernă; Diplomația românească modernă de la începuturi la proclamarea indepen­denței de stat (1821-1878); Societatea românească pe vremea lui Carol I (1866-1876); Modernizare și trezire națională. Cultura națională română modernă. Studii și eseuri și Istoria Academiei Române (1866-2006). Au urmat comunicările susținute de acad. Ioan-Aurel Pop, acad. Dinu Giurescu și acad. Marius Sala, vicepreședinte al Academiei Române și acad. Dan Berindei.

Itinerar biografic

Născut la 3 noiembrie 1923  în București într-o familie de boieri, atestată încă  din sec. XVIII, Dan Berindei a făcut  cursurile liceului Spiru Haret, luându-și bacalaureatul la Liceul Mihai Eminescu. Urmează Facultatea de Litere și Filozofie a Universității, secția istorie, din București pe care o absolvă în februarie 1941 cu calificativul „magna cum laude“. În anul 1945 publică primul studiu „Revoluția din 1848 în Franța și tinerii români aflați la Paris“, care a deschis drumul unei cariere care se anunța a fi una de succes. Dar vremurile erau potrivnice și, în anul 1948, socrul său, profesorul Ioan Hudiță, fruntaș național-țărănist, adversar al comunismului a fost arestat. Soția sa, Ioana Berindei este condamnată la  doi ani închisoare, unde naște pe fiica Ruxandra.  În 1952, este „eliberat din funcția“ de la Institutul de Istorie al Academiei Republicii Populare Române și este angajat ca „mecanic prestator“ la o cooperativă de confecționat placheuri. Abia în anul 1953 reintră într-un fel de „normalitate“, fiind angajat ca referent tehnic de specialitate la Institutul de Proiectare a Orașelor. Își reia traseul firesc al vocației și revine la Institutul de Istorie al Academiei în calitate de cercetător științific. Făcând un bilanț al operei sale, acad. Dinu Giurescu a subliniat că aceasta cuprinde 44 volume de autor, 14 volume de autor în colaborare, 16 volume cu documente de arhivă cu studiu introductiv și adnotări, 17 îngrijiri de ediții cu studiile introductive de rigoare, trei cu tematică diversă. „În total 94 de cărți, 1061 studii și articole din 1945 și până la 4 iulie 2013, iar numărătoarea continuă“ și sperăm s-o facă încă mult timp.  Acad. Dan  Berindei a inițiat și coordonat proiectul fundamental „Istoria Românilor“, o sinteză în zace volume începând cu cele mai îndepărtate timpuri și până în 1989. A mai fost promotorul și organizatorul Secției de științe istorice și arheologie al Academiei Române, președinte de onoare al ei și, de două mandate, vicepreședinte al Academiei Române. Ce trăsături i-au dat puterea de a rezista și de a elabora o operă exemplară? „Răspunderea față de meserie, vocația sa pentru cercetare, dorința de a cunoaște ce va fi fost dar și atenția dată vremurilor în care trăim“.

Istoricul României moderne

Acad. Ioan-Aurel Pop consideră că sărbătorirea seniorilor este o îndatorire firească mai ales atunci a celor care „se confundă cu secolul și cu făurirea României mari“. Argumentul concludent este că „în scrierile sale, acad. Dan Berindei a desenat, cu trăsături energice portretul unei epoci numite îndeobște «secolul naționalităților» evidențiind în cadru european, afirmarea modernă a românilor și a României, cu toate procesele importante de atunci: revoluțiile de emancipare socială și națională, formarea statului național unitar, domnia lui Alexandru Ioan Cuza, instaurarea și afirmarea dinastiei Hohenzollern-Sigma­ringen, marile reforme, cucerirea independ­enței de stat, desăvârșirea unității naționale și primul război mondial ș.a. Îmbinând cu îndemânare de maestru analiza cu sinteza , editarea izvoarelor cu elaborarea de monografii, istoria națională cu implicațiile sale europene și universale, acad. Dan Berindei s-a situat mereu în centrul culturii poporului său, pe care a înțeles să-l facă apreciat și cunoscut în lume. Concepția istorică reflectată în lucrările Domniei Sale evidențiază preocuparea constantă pentru cercetarea trecutului în acord cu faptele reieșite din izvoare, în vederea stabilirii adevărului, atât cât omenește este posibil.“ Trecând prin toate câte i-au fost date, biruindu-le prin muncă și răspundere, acad. Dan Berindei, este ca totdeauna, „o apariție senină, tonică, plină de înțelegere pentru oameni și pentru nevoile lor spirituale“, a înțeles să răspundă încercărilor cu „demnitate și calm, punând pe primul plan zecile de tomuri și sutele de studii închinate trecutului național, văzut ca o premisă pentru prezent și viitor“. De-a lungul anilor a avut și  funcții de conducere pe care le-a înțeles „în maniera unei succesiuni eterne de umanisme“, după cunoscutele cuvinte ale lui Im. Kant că omul trebuie să fie întotdeauna considerat ca scop și niciodată ca mijloc. Într-un timp al confuziei și lipsei de modele, acad. Dan Berindei dăruiește un model de „echilibru superior și demnitate, de cumpătare și echilibru“.  
Acad. Marius Sala, vicepreședinte al Academiei Române, evocând discursul său de recepție intitulat „Cei doi stâlpi ai înțelepciunii“, maeștrii săi Iorgu Iordan și Al. Rosetti a afirmat că un asemenea model este și Dan Berindei. Mai întâi, „pentru felul în care iubește istoria poporului“, apoi, asemenea lui Al. Graur, „pentru dorința de a se adresa prin opera sa și unui public mai larg, fiind interesat de a prezenta istoria națională într-o manieră accesi­bilă… în special celor tineri, dintre care mulți au pierdut, se pare sensul real al noțiunii de patriotism“. Cât despre omul Dan Berindei, „oriunde s-ar afla aduce cu sine un aer de bonomie și de civilitate jovială“.

Privind înapoi cu înțelegere

Într-o atmosferă de caldă înțelegere și bucurie, acad. Dan Berindei a mărturisit că, în pofida actelor doveditoare nu simte  povara celor nouă decenii și că privește înapoi cu dorința de a înțelege propria viață în contextul procesului istoric prin care  trecut țara. „Nici un pic de ranchiună și ură“ pentru că fiecare dintre întâmplările prin care a trecut au avut o parte bună și una negativă, „una dureroasă și alta de învățământ“. De Academia Română a fost legat încă de la începuturile carierei sale și e și acum, considerând-o „patria mea cea mică“, pe care a slujit-o cu „bucurie, cu plăcere și, ca să fiu sincer chiar cu pasiune și o slujesc și mai departe“. „Academia s-a născut odată cu România și are datoria să slujească România. Marile probleme ale acestei țări se cuvine să fie apreciate, judecate de cărturarii acestui popor care să aibă un cuvânt de spus și să ajute la mersul înainte al țării, care este atât de complicat și dificil uneori.“ Acad. Dan Berindei a recunoscut că „istoria este o pasiune…dar marea pasiune rămâne această țară și pe ea m-am străduit să o slujesc“. Dintre marile personalități, aproape de suflet este Nicolae Bălcescu, „un fel de obiectiv al vițeii…care a meritat întreaga cinstire și dăruire“. Sinceritatea acestor cuvinte și frumusețea lor vin din cele aproape șapte decenii în care acad. Dan Berindei și-a construit opera înscrisă spre cinstire în istoriografia noastră.

Elena Solunca Moise

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.