Home Economic-Financiar Populația și firmele vor plăti impozite similare pentru imobile, în funcție de...

Populația și firmele vor plăti impozite similare pentru imobile, în funcție de destinație

DISTRIBUIŢI

Guvernul va modifica modul de calcul al impozitelor pe proprietate, care vor varia de anul viitor în funcție de destinația imobilului, comparativ cu sistemul actual care stabilește cote diferențiate pentru persoane fizice și firme.
"Vom revizui baza de impozitare pentru impozitele pe proprietate, care va varia în funcție de destinația proprietății și nu în funcție de contribuabil (persoană fizică sau persoană juridică – n.r.)", se arată în scrisoarea de intenție trimisă de Guvern la Fondul Monetar Internațional.
În aceste condiții, impozitul plătit de o persoană fizică sau o firmă ar putea fi similar dacă imobilele deținute au aceeași destinație.
În prezent, impozitele pe imobile au regimuri diferențiate în funcție de natura proprietarului, fiind de regulă mult mai mici pentru persoane decât în cazul firmelor.
De altfel, chiar modul de calcul diferă. La persoanele fizice se aplică o cotă de 0,1% la valoarea impozabilă, calculată în funcție de calitatea materialelor de construcție, utilități și zona în care este amplasat imobilul.
În cazul companiilor, cota de impozit se stabilește prin hotărâre a consiliului local și poate fi cuprinsă între 0,25% și 1,5% inclusiv din valoarea de piață. Valoarea de inventar este valoarea de intrare a clădirii în patrimoniu, înregistrată în contabilitatea proprietarului clădirii, conform prevederilor legale în vigoare. În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată, cota impozitului pe clădiri se stabilește de consiliul local/Consiliul General al Municipiului București între 10% și 20% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referință și între 30% și 40% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referință.
Avocatul Gabriel Biriș, unul dintre susținătorii introducerii impozitării imobilelor după destinație, spune că cea mai dezirabilă variantă este aceea a stabilirii unei valori impozabile atât pentru imobilele cu destinație rezidențială, cât și pentru cele cu destinație comercială și diferențierea taxării doar prin cota aplicată, mai mare în cazul celor intrate în circuitul comercial.
În opinia lui Biriș, nu trebuie să existe diferențiere între impozitele plătite de populație pentru imobilele de locuit și imobilele construite de firme pentru închiriere.
O astfel de măsură ar duce la creșterea impozitelor pentru persoanele fizice care utilizează imobilele din proprietate pentru activități comerciale, cu excepția închirierii, și ar avea un efect neutru asupra impozitelor plătite de populație pentru casele în care înlocuiesc sau le închiriază.
Impozitele și taxele locale vor crește începând cu anul viitor cu 16,05%, reprezentând rata inflației cumulată pentru perioada 2010-2012. Conform Codului Fiscal, impozitele și taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ținând cont de evoluția ratei inflației de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor și impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010.

Dan Marin

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.