Acasă Economic-Financiar Transgaz va cheltui până la 6,6 milioane de lei pentru rezilierea contractelor,...

Transgaz va cheltui până la 6,6 milioane de lei pentru rezilierea contractelor, după eșecul Nabucco

DISTRIBUIȚI

Compania națională de transport al energiei electrice, Transgaz, va cheltui, pe lângă provizionul de 110,7 milioane de lei, alte 6,6 milioane de lei după eșecul proiectului Nabucco, în special pentru rezilierea unor contracte, potrivit unui raport al companiei transmis vineri Bursei de Valori București.

Oficialii companiei au răspuns unor întrebări adresate de către acționari, una dintre ele vizând destinația sumei de până la 6,6 milioane de lei pe care Transgaz o va cheltui în plus față de provizionul de 110,7 milioane de lei constituit în urma deciziei consorțiului Shah Deniz II de a nu selecta proiectul Nabucco drept rută de transport al gazelor spre Europa.  
 
'Potențiale alte cheltuieli în sarcina SNTGN Transgaz SA Mediaș, ce decurg din calitatea de asociat în cadrul companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH, reprezintă în principal costuri cu rezilierea tuturor contractelor aflate încă în derulare (contracte de consultanță, contracte de închiriere a spațiilor pentru birouri, contracte leasing autoturisme ș.a.), costuri privind personalul, costuri privind arhivarea și gestionarea bazei de date și documente ale companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH și ale companiilor naționale Nabucco', se arată în raport.  
 
De asemenea, întrebați ce măsuri concrete vor lua pentru a atenua efectele provizionului asupra rezultatelor financiare, reprezentanții Transgaz au precizat că iau în calcul 'optimizarea nivelului și structurii cheltuielilor operaționale, măsurile concrete urmând a fi detaliate în planul de administrare ce se va întocmi de către noul consiliu de administrație'.  
 
În plus, compania spune că nu se așteaptă să recupereze vreo sumă de bani din ieșirea din asocierea consorțiului Nabucco.  
 
'Având în vedere incertitudinea monetizării activelor financiare ale companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH, provizionul pentru deprecierea imobilizărilor financiare a fost constituit la nivelul contribuției efective a SNTGN Transgaz SA la capitalul social al Nabucco Gas Pipeline International GmbH și nu a luat în considerare probabilitatea unor vânzări efective de active reziduale ale companiei în care suntem asociați', mai arată raportul.  
 
Reprezentanții Transgaz susțin că există suficiente motive pentru care bugetul de venituri și cheltuieli din acest an să fie rectificat. Printre argumente, ei menționează modificarea tarifelor de transport al gaze și cantitățile estimate spre a fi transportate, trecerea de la standardele românești de contabilitate la cele internaționale, dar și provizionul înregistrat ca urmare a neselectării proiectului Nabucco drept rută de transport al gazelor.  
 
Transgaz a anunțat, la 26 iulie, că va înregistra un provizion de depreciere a imobilizărilor financiare de 110,7 milioane de lei, care reprezintă contribuția Transgaz la capitalul social al Nabucco Gas Pipeline International GmbH. 'De asemenea, în perioada următoare, SNTGN Transgaz SA Mediaș va înregistra potențial și alte cheltuieli rezultate din obligațiile ce-i revin în calitate de asociat în cadrul Nabucco Gas Pipeline International GmbH și care sunt estimate că nu vor depăși 6,6 milioane lei', au mai spus reprezentanții Transgaz.  
 
La finele lunii iunie, consorțiul care dezvoltă zăcământul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjdan a anunțat că a selectat proiectul TAP pentru a transporta gazele spre Europa, în detrimentul proiectului Nabucco, unde, printre acționari, se numără și Transgaz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.