Acasă Educație Euro-cosmarul

Euro-cosmarul

DISTRIBUIȚI

Cresterea exploziva a monedei euro si decizia unor universitati de echivalare a taxelor universitare din dolari in euro ii impinge in pragul disperarii pe studentii si tinerii absolventi clujeni. Argumentul alinierii la valuta comuna europeana nu are cum sa indulceasca perspectivele sumbre ale unor studenti care abia o duc de pe-o zi pe alta si carora, colac peste pupaza, gazdele le-au transformat peste noapte si chiria din dolari in euro. Mai mult, taxele universitare, calculate in euro, se vor dubla si ele din toamna. Masura va afecta zeci de mii de studenti si absolventi ale celor mai mari universitati din tara.

Tiptil, dolarul se face euro

Oficialii Universitatii Babes-Bolyai din Cluj discuta in aceste zile cu reprezentantii studentilor modificari ale cuantumului noilor taxe universitare, aplicabile o data cu inceperea anului universitar viitor.

Respectivele taxe sunt impuse de orice universitate in situatii cum ar fi inmatricularea sau reinmatricularea studentilor (doctoranzilor), transferul studentilor sau doctoranzilor din sau inspre univeristatea respectiva, intarzierile la plata taxei de scolarizare, examenele de diferenta sau cele nepromovate, testarea si eliberarea diferitelor certificate de competenta, eliberarea (in regim de urgenta) a diplomelor, eliberarea de duplicate, foi matricole, acte necesare pentru candidaturi la burse in strainatate, solicitarea situatiei scolare, traduceri sau autentificari ale unor acte de studiu etc.

Nu mica a fost insa mirarea unora dintre liderii studentilor cand, pe documentele prezentate spre negociere de conducerea UBB, moneda USD era -radiata-, peste fiind scrisa moneda euro.

Surse din cadrul UBB sustin insa ca discutarea convertirii taxelor din dolari in euro s-a facut inca de la sfarsitul anului trecut, intr-un moment in care rata de schimb intre cele doua valute era de -1 la 1-.

Catalin Baba, purtator de cuvant al UBB, sustine ca masura exprimarii in euro a diferitelor costuri este una naturala, pe care toate institutiile, deci si toate universitatile, vor fi silite sa o adopte pana la urma. -Peste tot in tara, taxele au inceput sa fie exprimate mai degraba in euro decat in dolari-, declara oficialul UBB.

Taxele universitare vor creste, taxele de scolarizare – nu

Documentul de baza pe care s-au desfasurat negocierile de luni dintre conducerea UBB si reprezentantii studentilor l-a constituit -Hotararea Senatului privind taxele universitare valabile pentru anul universitar 2001-2002-. Peste taxele universitare actuale, exprimate in dolari, conducerea UBB a propus noi cuantumuri, sensibil mai mari (unele dublate!) si exprimate in euro. Spre exemplu, pentru aprobarea transferului catre alte institutii, inclusiv eliberarea documentelor aferente, un student ar trebui sa scoata din buzunar 100 de euro, in loc de 60 de dolari cat este taxa in acest moment. Majoritatea reprezentatilor studentilor au cerut mentinerea actualelor taxe pentru studentii inca activi ai UBB, fara a impune acest lucru in cazul taxelor care ii privesc pe fostii UBB-isti ori persoanele care provin din alte medii sau institutii.

Catalin Baba spune ca decizia finala asupra taxelor universitare va fi luata in sedinta Senatului din 24 februarie, iar taxele in euro ar urma sa intre in vigoare numai din toamna, momentan ele fiind calculate dupa cursul dolarului.

Singura masura bine venita propusa de UBB spre negociere este aceea a micsorarii semnificative – de la 0,5% pe zi la 0,07% pe zi – a penalizarilor aplicate celor care au intarzieri la plata taxei de scolarizare. Tot referitor la taxa de scolarizare, reprezentantii UBB sustin ca aceasta nu se va mari, urmand doar sa fie trecuta in euro.

Amenintari cu proteste studentesti

Liderii studentilor ameninta ca, in cazul in care punctul lor de vedere nu va fi luat in seama in cadrul viitoarelor intalniri sau sedinte, nu este exclusa posibilitatea unor proteste.

Istoria de data recenta a miscarii studentesti clujene nu lasa insa, din pacate, prea multe sanse de reusita unor eventuale miscari de protest. Practic, nici unul dintre actualii studenti ai UBB nu au prins vreo greva sau vreun protest studentesc, iar liderii lor cu atat mai putin.

Si chiriile trec pe -euro-!

-A venit cu japca la noi, ca sa-i platim din ianuarie in euro, ca nu mai discuta cu noi, ca daca nu ne convine, sa ne cautam altceva…-, povesteste, resemnat aproape, Dan, student la -Poli-. Dan locuieste in Manastur impreuna cu un prieten de la Drept, intr-un apartament -decent-, cu doua camere.

-Nu mai tinea faza cu caminul… Amandoi aveam de studiat, de citit, si nu se mai putea cu inca trei-patru pe cap-, expliciteaza Cosmin, coleg de apartament si de -euro-suferinta-. Cei doi studenti s-au inteles, in toamna, sa plateasca 100 de dolari pe luna pentru respectivul apartament. Acum insa, de voie, de nevoie, vor trebui sa se scotoceasca – parintii, mai exact – de euro.

-I-am zis proprietarei sa ne mai amane vreo doua luni, ca mai avem ceva dolari pusi deoparte, si doar n-om fi nebuni sa-i schimbam in lei si, dup-aia, din lei in euro. Ne-a pasuit pana in martie-, spun tinerii.

Dar nu peste tot se schimba valuta de plata a taxelor

Universitatea de Medicina si Farmacie -Iuliu Hatieganu-, din Cluj, nu a luat in discutie modificarea valutei in care sunt exprimate taxele universitare, sustine rectorul Marius Bojita. -Taxele universitare sunt exprimate in dolari nu pentru ca asa a decis Senatul universitatii noastre, ci pentru ca exista o hotarare de guvern in acest sens, pe care nu o putem incalca-, precizeaza Marius Bojita. Rectorul UMF Cluj sustine ca posibila exprimare in euro a taxelor universitare ar putea face obiectul dezbaterilor viitoarei intalniri a rectorilor din intreaga tara, ce va avea loc in februarie.

Ciprian Rus

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.