Acasă Educație O nouă lovitură dată învăţământului românesc, o nouă generaţie de elevi distrusă...

O nouă lovitură dată învăţământului românesc, o nouă generaţie de elevi distrusă de Guvernul PSD şi Ecaterina Andronescu!

DISTRIBUIȚI

Comisia socio-profesională a cadrelor didactice liberale Vâlcea explică într-un comunicat transmis CURENTUL cum a distrus învățământul românesc Ecaterina Andronescu:

„2009 a fost anul în care învăţământul profesional a fost distrus peste noapte printr-un ordin al ministrul educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu, care nu a aprobat cifră de şcolarizare pentru clasa a IX-a, desfiinţând, astfel, şcolile profesionale. La o distanţă de 10 ani, perioadă în care piaţa muncii din România s-a deteriorat grav, lipsa acută de meseriaşi fiind resimţită în toate sectoarele economiei, acelaşi ministru ia din nou o decizie care practic desfiinţează, peste noapte, aproape 30000 de locuri la învăţământul liceal, clasa a IX-a, pentru anul şcolar 2019-2020. Şcolile profesionale nu pot fi revitalizate printr-o simplă „mutare”. Există numeroase motive pentru care considerăm că, fie şi numai pentru acest ultim demers, doamna ministru trebuie să-şi dea demisia:

Hotărârea de Guvern a fost dată la sfârşitul lunii mai, cu doar câteva zile înaintea examenelor de Evaluare naţională, bulversând, în acest mod, întreaga generaţie de elevi de clasa a VIII-a.

Directorii liceelor tehnologice cărora li s-a impus înfiinţarea unor noi clase de şcoală profesională sunt puşi acum în situaţia de a căuta agenţi economici care să semneze cu aceste şcoli contracte-cadru pentru efectuarea stagiilor de pregătire practică a elevilor. Conform metodologiei, clasele se realizează, în urma solicitărilor exprimate de agenţii economici şi ţinând cont de nevoile acestora, nu aşa cum sunt nevoiţi directorii de liceu să procedeze anul acesta.

Şcolile nu sunt pregătite pentru noi clase de profesională, nu au resursa umană şi dotările necesare sau ele sunt prea vechi şi nu mai corespund cu cerinţele actuale ale pieţei muncii. În plus, toate liceele afectate trebuie să refacă acum planurile de încadrare pentru anul şcolar viitor.

Proiectul privind stabilirea cifrelor de şcolarizare pentru anul şcolar 2019-2020 a fost iniţial publicat şi supus dezbaterii la începutul lunii aprilie, iar el prevedea 164.000 de locuri în învăţământul liceal, clasa a IX-a, zi. Fără nicio dezbatere sau avertizare, în şedinţa de Guvern din luna mai a fost aprobat noul proiect, substanţial modificat, 134.600 de locuri (cu aproape 30.000 de locuri mai puţin!). Mai multe decât atât, noul proiect apare ca fiind publicat în aprilie, el fiind pur şi simplu înlocuit cu cel vechi pe site-ul Ministerului Educaţiei.

După anunţarea inspectoratelor şcolare, seismul s-a transmis în lanţ, conducerile acestora anunţând personal directorii cu privire la desfiinţarea unor clase sau transformarea altora în profesională. La nivelul judeţului Vâlcea acest lucru s-a făcut netransparent, fără consultarea directorilor, a sindicatelor sau a părinţilor. Nu se ştie până în acest moment dacă au fost desfiinţate clase doar de la liceele tehnologice sau şi de la cele teoretice şi, mai ales, pe ce criterii s-au făcut aceste alegeri. Reamintim faptul că în Strategia educaţiei şi formării profesionale din România pentru perioada 2016-2020, aprobată prin HG 317/2016 este prevăzută ca ţintă strategică: „Creşterea ponderii elevilor cuprinşi în învăţământul liceal tehnologic şi în învăţământul profesional la 60% în 2020, faţă de 49,8% în 2014”. În judeţul Vâlcea această ţintă nu va fi atinsă în anul 2020 pentru că nu s-au făcut eforturi în acest sens!

După eşecul din acest an şcolar a programului pentru şcoli „Lapte, corn şi fructe”, care a afectat toţi preşcolarii şi elevii din ciclul primar şi gimnazial din judeţul Vâlcea, din cauza incompetenţei şi nepăsării conducerii Consiliului judeţean, a venit rândul liceenilor să fie victimele guvernării iresponsabile PSD-ALDE.

În consecinţă, Comisia socio-profesională a cadrelor didactice liberale Vâlcea solicită demisia ministrului educaţiei, Ecaterina Andronescu, revenirea la planul de şcolarizare supus dezbaterii în luna aprilie, mărirea graduală a numărului de clase din învăţământul profesional, pe baza solicitărilor operatorilor economici, concomitent cu modernizarea bazei materiale a liceelor tehnologice.

Tinerii României, piaţa muncii şi viitorul acestei ţări nu trebuie lăsate în mâinile unor oameni care şi-au dovedit incompetenţa!”

Comisia socio-profesională a cadrelor didactice liberale Vâlcea

2 COMENTARII

  1. Afară cu deșteapta lumii, ruptă complet de realitate! Gata! du-te, mamaie, acasă, crește-i pe nepoti! în management educațional ești varză, nu ai viziune, strategie, soluții, nici măcar bun simț! ne-am săturat de tine și de prostiile tale, eu, una, le-am prins pe toate. Acasă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.