Acasă Educație Profesorii, intre activitate didactica si birocratie

Profesorii, intre activitate didactica si birocratie

DISTRIBUIȚI

Trei sferturi din activitatea unui cadru didactic presupune completarea registrelor, formularelor sau proiectelor. La nivelul fiecarei scoli exista peste 20 de comisii care intocmesc rapoarte de activitate.

Profesorii, directorii si chiar inspectorii scolari vor sfarsi in cel mai scurt timp -inecati- in hartii, ajungand sa uite ca mai trebuie sa faca si altceva decat sa completeze tot felul de fise sau documente solicitate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii sau de catre alte institutii.

Aproximativ 70% din activitatile pe care le are de realizat un cadru didactic vizeaza intocmirea de hartoage. De exemplu, un diriginte are o serie de atributii suplimentare care il obliga sa intocmeasca zeci de tabele, liste sau situatii. Asa se explica de ce in fiecare scoala peretii cancelariilor sunt tapetati cu programe, comisii si regulamente.

La nivelul unei scoli functioneaza peste 20 de comisii precum cele ale dirigintilor, de disciplina, de perfectionare sau pentru orarul scolii. De asemenea, exista comisii care se ocupa de concursuri si olimpiade, o alta comisie care se ocupa de graficul elevilor si profesorilor de serviciu. Pe langa acestea, mai exista o comisie pentru evaluarea personalului didactic si nedidactic, precum si o comisie de inventar. Fiecare dintre aceste comisii trebuie sa aiba cate trei membri, dosar de activitate, cu rapoarte periodice.

Un alt aspect vizeaza activitatea de zi cu zi a unui director de scoala care trebuie sa completeze zeci de documente pentru Inspectoratul Scolar, pentru departamentul Contabilitate, Plan si Informatizare de la Inspectorat, pentru primarie, regii, sponsori, elevi, profesori, parinti, fundatii si alte institutii care colaboreaza cu unitatile de invatamant.

Pe langa planificarile anuale, semestriale si zilnice ale lectiilor, cadrele didactice trebuie sa completeze multe alte documente si situatii comparative.

Daca un profesor vrea salariu de merit, urmeaza un alt munte de hartii care trebuie completate. La care se adauga cereri pentru perfectionare, pentru inscrierea la grad, pentru activitatile educative in care se implica etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.