Home Educație Scoala de la sase ani naste noi controverse

Scoala de la sase ani naste noi controverse

DISTRIBUIŢI


Parintii au reticente in a-si trimite odraslele la scoala la varsta de sase ani. Desi unitatile de invatamant au deschisa lista de inscriere a copiilor de clasa intai pana in toamna, deocamdata, in scolile botosanene au fost inregistrate putine cereri venite din partea parintilor care au copii de sase ani. Daca cele mai multe dintre scoli au trecut pragul de 50% la inscrierile bobocilor in clasa intai, numarul copiilor de sase ani aflati in evidentele acestor unitati se situeaza sub 10%.

Cadrele didactice botosanene considera ca parintii se tem ca micutii lor nu vor reusi sa faca fata cerintelor la acelasi nivel cu cei de sapte ani sau aproape de opt ani care au frecventat si grupa pregatitoare. Gabriel Alexe, directorul Scolii nr. 16 Botosani, spune ca multi dintre parinti amana cu inca un an scolarizarea copilului din cauza ca nu cunosc adevarata capacitate a acestora, dar si pentru ca informatiile legate de aceasta reforma sunt transmise fragmentat.

In fiecare scoala sunt organizate dezbateri intre cadrele didactice de gradinite si cele din invatamantul primar pe tema scolarizarii copiilor de sase ani. Concluziile acestora au fost ca prescolarii de sase ani sunt dezvoltati din punct de vedere fizic si intelectual, insa au o capacitate de concentrare mai redusa si o lipsa de rezistenta la efort prelungit. De asemenea, s-a concluzionat ca integrarea la scoala a acestora va necesita un efort excesiv al micutilor, mai ales ca durata orei de curs nu este compatibila cu particularitatile psihomotrice ale copiilor de sase ani. Aceste argumente pro si contra au fost prezentate dupa o dezbatere, pe aceasta tema, de dascalii de la Scoala nr. 11 si cei de la Gradinita nr. 21. Vasile Avirvarei, invatator la Scoala nr. 11, sustine ca au fost formulate si unele propuneri catre Inspectoratul Scolar Judetean. -Ar trebui ca numarul copiilor in clase sa nu depaseasca 20 persoane, abecedarul sa se predea in primii doi ani, timp in care sa nu se acorde calificative, iar ora la clasa I sa aiba 35 de minute. De asemenea, planul de invatamant, programele si manualele sa fie simplificate prin evitarea supraincarcarii si supraglomerarii elevilor-, a adaugat Avirvarei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.