Acasă Educație Scoli cu… toxicitate ridicata!

Scoli cu… toxicitate ridicata!

DISTRIBUIȚI

Cu exceptia catorva unitati de invatamant din mediul rural, inaugurate cu prilejul unor vizite oficiale ale executivului, scolile prahovene isi desfasoara activitatea intr-o mizerie crunta. Inca de la intrare, vizitatorii sunt izbiti de un puternic miros de urina, -garnisit- de substantele utilizate in procesele de igienizare. Cam aceasta este prima impresie pe care oricine si-o formeaza o data cu accesul intr-o institutie in care isi desfasoara activitatea copiii. Desi fondurile sunt distribuite anual de primarii cu destinatii fixe (igienizari – n.r.), in timpul procesului educational efectele curateniei dispar.

Din cele peste 800 de unitati de invatamant prahovene, numai 200 poseda autorizatii sanitare de functionare. Prin urmare, cele mai multe scoli si gradinite isi desfasoara activitatea in afara legii, fara a se putea lua vreo masura administrativa impotriva conducerilor lor. Din pacate, nici Inspectoratul Scolar, nici Directia de Sanatate Publica Prahova nu cunosc, nominal, institutiile de invatamant care atenteaza la sanatatea copiilor nostri. Pana nu de mult, mizeria din scoli atragea dupa sine sanctiuni financiare aplicate directorilor. Mai nou, acestia din urma nu mai pot fi trasi la raspundere, cu atat mai mult cu cat neregulile constatate de organele de control nu pot fi remediate fara fonduri. -La mine au gasit o canalizare infundata, intr-un corp de cladire dezafectat. Am primit o amenda de cinci milioane de lei. Pana la urma am fost absolvit de pedeapsa. Nu am mai platit nimic, pentru ca am reusit sa ii conving ca nu aveam un salariu care sa imi permita sa remediez defectiunea din unitate-, ne-a declarat un director de scoala ploiestean.

Pentru ca nu pot imputa unui singur om neregulile de ordin sanitar, organele de control se multumesc doar sa controleze scolile, fara a le elibera insa autorizatii sanitare de functionare. Mai mult, unii dintre directori au fost amenintati ca nu vor primi niciodata documentul cu pricina daca nu vor avea apa curenta si grupuri sanitare interne. -Din pacate, in Prahova inca mai sunt scoli care au toaletele in curte si apa la pompa. Suntem constienti ca acestea nu vor avea prea curand autorizatie-, a subliniat inspectorul scolar general, prof. Petre Nachila. Pana atunci insa, toate epidemiile care apar in scoli sunt puse pe seama -sensibilitatii- copiilor, sau a -bolilor specifice virstei-…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.