Home În Lume Gherilele albaneze, sustinute de grupari politice extremiste

Gherilele albaneze, sustinute de grupari politice extremiste

DISTRIBUIŢI

Ieri, NATO a publicat un raport de analiza a situatiei din Macedonia in care avertizeaza ca cea mai mare amenintare pentru stabilitatea Balcanilor este continuarea confruntarilor din Macedonia. De asemenea, expertii NATO considera ca UCK, in care activeaza circa 300 de militari din Kosovo, sudul Serbiei si din Macedonia, nu este capabila sa se lupte impotriva fortelor guvernamentale si, ca urmare, aceasta va incerca sa destabilizeze echilibrul etnic din tara. Raportul sustine ca exista dovezi incontestabile care atesta faptul ca Armata de Eliberare Nationala este sprijinita de grupari politice extremiste si de grupuri inarmate din Kosovo. Documentul NATO nu exclude posibilitatea ca etnicii albanezi din Macedonia sa sprijine actiunile Armatei de Eliberare Nationala, recurgand la decizii extremiste. Expertii Aliantei au semnalat deja existenta unor delimitari intre albanezi si macedoneni, care se acuza reciproc pentru declansarea actualei crize. NATO este ingrijorata de posibilitatea ca gruparile rebelilor albanezi sa exercite o presiune mai puternica asupra Guvernului de la Skopje in ceea ce priveste acordarea de noi drepturi constitutionale minoritatii albaneze din Macedonia, prin acordarea unui statut de egalitate cu cel al majoritatii macedonene. Scopul final al UCK este federalizarea Macedoniei si crearea unei identitati statale separate, pe criterii etnice, care ar putea deveni parte din provincia Kosovo. Pe de alta parte, fortele de securitate macedonene au lansat o noua ofensiva pentru a distruge si ultimele -redute- ale rebelilor albanezi. -Aceasta este destinata sa loveasca in teroristii de-a lungul granitei de nord-, a declarat un purtator de cuvant al armatei macedonene. Armata si politia au operat in apropierea satelor Brest, Malino Malo si Gosince, unde au avut loc primele ciocniri, la inceptutul lunii. Explozii puternice au fost auzite si in regiunea Gracani, un sat in care armata a fost, marti, atacata de rebeli. In timp ce purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii macedonean a afirmat, marti, ca Armata de Eliberare Nationala (UCK) a albanezilor din Macedonia -nu mai exista sub o forma organizata-, aceasta fiind distrusa de ofensiva Guvernului macedonean, un comandant al gherilei albaneze a avertizat, tot marti, ca UCK -se afla inca pe pozitii si este pregatita sa riposteze impotriva atacurilor armatei macedonene-.

Armata iugoslava si rebelii albanezi se acuza reciproc pentru incalcarea acordului de pace in sudul Serbiei

Autoritatile sarbe au afirmat, ieri, ca, in ciuda acordului de incetare a focului semnat acum doua saptamani cu rebelii albanezi, gherilele au atacat patru puncte de control ale politiei sarbe din -zona de securitate-. Surse din Guvernul sarb au anuntat ca doi rebeli albanezi si-au pierdut viata in timpul atacurilor si ca o misiune de observare a UE a fost tinta focurilor gherilelor albaneze. Un purtator de cuvant al rebelilor a confirmat faptul ca unul dintre comandantii albanezi a fost ucis in timpul ciocnirilor cu fortele iugoslave langa Trecatoarea Cerevajka. Pe de alta parte, rebelii au declarat ca acordul de incetare a focului a fost incalcat de trupele sarbe, carora li s-a permis patrunderea graduala in zona de securitate. Un comunicat al gherilei albaneze a anuntat ca reprezentantii rebelilor nu vor fi prezenti la convorbirile de pace, de astazi, mediate de NATO.

Militarii bosniaci dezerteaza in masa

Un numar mare de militari croati au dezertat, in ultimele zile, din armata bosniaca. Se pare ca cei care au parasit cazarmile din localitatile Mostar si Vitez au facut-o la indemnul Adunarii Nationale Croate – o miscare infiintata de formatiunea politica Uniunea Nationala Croata (HDZ) -, care urmareste crearea unui stat croat autonom. Adunarea Nationala Croata, care a fost declarata ilegala de comunitatea internationala, pretinde ca fortele de securitate SFOR dislocate in Bosnia-Hertegovina au amenintat ca vor folosi forta impotriva etnicilor croati. Comandantii SFOR neaga asemenea acuzatii, declarand, de altfel, ca nu anticipeaza nici un fel de probleme in privinta securitatii, mai ales ca, pana in prezent, depozitele de munitii, care sunt tinute sub supraveghere stricta, au ramas neatinse.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.