Acasă În Lume Inchisoare pentru fostul dictator

Inchisoare pentru fostul dictator

DISTRIBUIȚI

In timp ce discutiile pe marginea felului in care ar trebui judecat fostul lider irakian se intensifica, dar par sa se concentreze in jurul ideii ca el ar trebui judecat in Irak, guvernul a iesit la rampa cu o propunere-aluzie. Suedia ar accepta ca Saddam Hussein sa-si execute o eventuala pedeapsa cu inchisoarea pe teritoriul sau, dupa cum a declarat ieri premierul Goeran Persson. Persson a mai afirmat, intr-un interviu separat, ca procesul lui Saddam Hussein va avea loc, probabil, in Irak, la un moment care va fi decis de Statele Unite. In prezent, fostul presedinte bosniac Biljana Plavsici executa o pedeapsa de 11 ani de inchisoare in Suedia, ea fiind condamnata pentru crime de razboi, de catre tribunalul de la Haga.

In paralel, dupa ce presedintele in exercitiu al Consiliului irakian de guvernare, Abdel Aziz Hakim, a declarat oficial ca fostul presedinte risca pedeapsa cu moartea, de catre tribunalul care il va judeca. -Tribunalul penal creat, saptamana trecuta, de Consiliul interimar de guvernare, il va judeca pe Saddam Hussein-, a confirmat acesta, recunoscand insa necesitatea unei componente internationale in cadrul acestui proces. -Vor exista consilieri, personalitati internationale care vor putea asista, audientele vor fi publice, iar drepturile la aparare vor fi respectate-, a adaugat Hakim.

SUA sunt de acord cu pedeapsa capitala

Statele Unite s-au declarat deja de acord cu pedeapsa capitala, chiar daca presedintele Bush a refuzat sa se pronunte, intr-un sens sau altul, cu ocazia unei interventii avute luni. Statele Unite nu se opun condamnarii la moarte a fostului presedinte irakian Saddam Hussein de catre tribunalul care va fi constituit in Irak, dar cer ca acesta sa beneficieze de un proces -corect-, a declarat, luni, un important responsabil din cadrul Departamentului american de Stat, citat de AFP. Statele Unite vor un proces -corect, transparent si credibil-, condus de irakieni, a precizat sursa citata. In timp ce familia fostului dictator cere un proces la instanta de la Haga, pe modelul Milosevici, ideea pedepsei capitale, ce contravine documentelor internationale, a devenit deja o potentiala sursa de tensiuni intre Statele Unite si principalii sai aliati – Marea Britanie, Spania si Italia, care se opun ferm pedepsei capitale, la al caror cor s-a alaturat, diplomatic, si Suedia. De aceeasi parte se situeaza si secretarul general ONU, Kofi Annan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.