Acasă În Lume Israelul planuise lichidarea lui Saddam in 1992

Israelul planuise lichidarea lui Saddam in 1992

DISTRIBUIȚI

Israelul a planificat, in 1992, o operatiune de comando in Irak, in scopul de a-l asasina pe fostul presedinte irakian, Saddam Hussein, care a fost capturat, sambata, de fortele americane, in nordul Irakului, relateaza presa israeliana de marti, citata de AFP, preluat de Mediafax. Operatiunea urma sa fie executata de Sayeret Matcal, o unitate de elita a Statului Major israelian, langa Tikrit (nordul Irakului), in timpul funeraliilor unui colaborator apropiat al fostului presedinte, conform cotidianelor -Yediot Aharonot- si -Maariv-.

Membrii comandoului urmau sa-l lichideze pe Saddam Hussein cu ajutorul unei rachete teleghidate de -conceptie secreta-. Cu toate acestea, in urma unui accident soldat cu moartea a cinci militari ai acestei unitati, la 5 noiembrie 1992, in cursul unei misiuni de antrenament, operatiunea a fost anulata. La momentul respectiv, seful Statului Major era Ehud Barak, fostul premier laburist israelian.

Israelul a sustinut fara rezerve interventia militara americana din Irak, Statele Unite fiind principalul aliat al Israelului. Autoritatile de la Tel Aviv au adoptat masuri severe de securitate, in perspectiva acestei ofensive, de teama unor atacuri irakiene cu racheta asupra teritoriului israelian. In timpul razboiului din Golf, in 1991, Irakul a lansat 39 de rachete Scud dotate cu focoase conventionale, in directia Israelului.

In iunie 1981, aviatia israeliana a distrus centrala nucleara irakiana de la Osirak, situata in apropiere de Bagdad, pe baza suspiciunilor potrivit carora autoritatile irakiene intentionau sa fabrice arme atomice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.