Acasă În Lume Polonia – -statul-problema-, -Gica-contra- al Europei

Polonia – -statul-problema-, -Gica-contra- al Europei

DISTRIBUIȚI


Pe masura apropierii datei de 1 mai 2004, cand Uniunea Europeana isi va deschide oficial portile, o data cu intrarea intr-o noua epoca istorica, Polonia se detaseaza de plutonul esticelor cuminti care adera deocamdata neconditionat la clubul surorilor bogate din norocosul Vest. De la talk-show-urile tv pana la caricaturile din paginile celor mai prestigioase cotidiane de faima internationala, Polonia a fost descrisa fie ca viitorul -stat-problema- al UE in formula 25, fie ca un fel de -incurca-lume- peste care celelalte colege de Uniune vor putea foarte greu trece in complicatul sistem de decizie. Sau, mai grav, un viitor -Gica-contra- al Uniunii, reprezentand, nu este foarte clar in ce masura, interesele americane pe continent. Tratatul de la Nisa din 1999, care a pecetluit extinderea, a acordat Poloniei si Spaniei, aliata sa din -vechea- Europa, putere aproape egala la vot cu cea a Germaniei, de exemplu, a carei populatie este mai mare decat ale celor doua impreuna. Ceea ce propune nucleul dur reprezentat de Franta si Polonia este un sistem de vot in care decizia sa fie asumata daca exista acceptul unei majoritati simple de state, a caror populatie echivaleaza cu 69% din cea a UE. Complicat, e drept, dar sistemul ar avantaja statele cu populatie mare, printre care insa se numara si Polonia. Cei peste 38 milioane de locuitori – din totalul de 450 – ar reprezenta un argument in avantajul, individual, al Varsoviei, la capitolul influenta. Care ar dezavantaja-o insa pe aliata sa filo-americana Spania, la acelasi sensibil capitol.

Franta si Germania insista in continuare, fara nici o concesie vizibila, pe varianta initiala, avertizand voalat ca opozitia pe care o face ar putea sa o coste mult mai tarziu. Chiar la propriu, dat fiind ca Polonia este pe cale de a forma cu Spania cuplul in cautare permanenta de fonduri pentru agricultura, Germania fiind cea care da grosul la bugetul UE, aflat si el in curs de negociere. Ironia sortii, Berlinul, in ciuda propriilor probleme, a oferit cele mai mari ajutoare Varsoviei dupa caderea Zidului. Situata inca de partea cealalta, Polonia nu se oboseste prea mult nici macar sa dea explicatii pentru opozitia pe care o manifesta. Reprezentantii sai explica doar ca nu fac altceva decat sa-si apere interesul national si ca nu cer mai mult decat li se cuvine.

-Magarul troian-

Istoria Poloniei a fost, recunosc unanim specialistii, una tragica. -Suntem deschisi discutiilor, dar nu acceptam presiunile politice. Avem o experienta in acest sens si nu vrem sa o repetam permitand oricui sa ne spuna ce este bine si ce nu, ce trebuie sa facem, ce trebuie sa acceptam si ce nu-, declara, la BBC, ministrul polonez de externe. O replica la acuzatiile de -stat-problema-, dar nu doar atat. Sprijinul considerabil pe care Varsovia l-a acordat Washingtonului in criza irakiana, inclusiv prin prezenta masiva in actuala forta de stabilizare – pe fondul opozitiei ferme a Frantei si Germaniei -, a adus Poloniei, in presa germana, porecla de -magarul troian- al Europei. Unii observatori au vorbit despre pozitia ferma a fostei republici socialiste ca avandu-si radacinile in mandria pe care a renascut-o independenta recapatata dupa ani lungi de invazie si ocupatie, germana si, ulterior, sovietica. Dar cum nimic in istorie nu ramane neplatit, exista numeroase alte voci care au vorbit despre dividendele pe care Polonia incearca sa le obtina din apropierea strategica de Washington, favorizata in primul rand de pozitia sa cheie pe harta inca neclara a Europei.

E greu de spus ce ar avea de pierdut Varsovia din acest parteneriat cu Statele Unite, atat timp cat calculele strategilor UE o listeaza, totodata, printre statele de care este nevoie pentru ceea ce reprezinta extinderea UE la dimensiunile unui gigant politico-economico-militar. Atentie mare, spun insa specialistii, la resentimentele pe care le-ar putea trezi la nivelul UE aceasta dubla optiune a Varsoviei. Potrivit unui sondaj de opinie publicat ieri, de exemplu, suportul populatiei UE pentru extindere este in scadere, cu nu mai putin de sapte procente fata de luna iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.