Acasă În Lume Stare de confuzie totala in Macedonia

Stare de confuzie totala in Macedonia

DISTRIBUIȚI

Pentru ceea ce s-a intamplat ieri in Macedonia nu poate exista decat un singur cuvant potrivit – confuzie. In cursul diminetii, lucrurile pareau sa ia o intorsatura cum nu se poate mai fericita pentru criza din aceasta tara. Purtatorul de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice, Barry Johnson, anuntase ca autoritatile de la Skopje si liderii gherilelor albaneze semnasera un acord privind retragerea rebelilor din regiunile pe care le ocupau in nord-vestul Macedoniei. Conform acordului, rebelii ar fi trebuit sa se retraga de pe drumul Tetovo-Jazince, care duce la frontiera cu Kosovo si ar fi trebuit sa fie desfiintate toate barajele existente pe acest drum. Fortele paramilitare ar fi trebuit sa se retraga la 500 de metri de ultima casa a tuturor satelor pe care acestea le ocupasera dupa intrarea in vigoare a incetarii focului, la data de 5 iulie. Retragerea ar fi trebuit sa inceapa in cursul diminetii de ieri si sa se incheie in jurul pranzului. Conform aceluiasi acord, observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si ai Uniunii Europene ar fi trebuit sa asigure ca 5.000 de refugiati macedoneni se vor putea intoarce in siguranta la casele lor.

E imposibil sa ne retragem!

Reprezentanti ai comunitatii internationale au precizat ca retragerea rebelilor albanezi din zonele pe care le ocupasera de-a lungul ultimelor trei saptamani este in curs de desfasurare si ca are loc fara incidente. Aceasta stire de bun augur pentru reglementarea situatiei din Macedonia a fost anuntata cu satisfactie de toate agentiile de stiri ale lumii. Chiar si secretarul general al NATO, George Robertson, a confirmat informatia, imediat dupa sosirea sa, in cursul diminetii, la Skopje. -Mi s-a spus ca retragerea este in curs-, a declarat acesta pe aeroport, urmand sa se intalneasca apoi cu inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, Javier Solana, precum si cu presedintele in exercitiu al OSCE, Mircea Geoana. -Sper ca rebelii albanezi vor recunoaste faptul ca si-au luat anumite angajamente si ca totul trebuie sa se bazeze pe incredere. Daca putem sa ajutam la relansarea negocierilor, sper ca vom salva aceasta tara de la asasinate si de la carnagiu, care au devenit o caracteristica a razboaielor civile din Balcani-, a mai precizat Lord Robertson. Totul se prezenta minunat daca nu tineai cont de faptul ca unul dintre liderii gherilelor, comandantul Leka, tinuse sa anunte ca fortele sale nu s-au retras. -Este imposibil sa facem acest lucru. Nu putem lasa femei si copii in mainile Tigrilor si ale Lupilor-, a precizat comandantul Leka, facand aluzie la numele de cod dat fortelor guvernamentale.

Nu am semnat nimic!

Aceasta nu a fost insa singura situatie confuza. In jurul pranzului, adevarul era o necunoscuta chiar in ceea ce priveste pretinsul acord pe care Guvernul macedonean l-ar fi semnat cu liderii rebelilor. Informatiile pareau sigure pana la acel moment. Chiar purtatorul de cuvant al NATO subliniase ca -Alianta Nord-Atlantica, prin reprezentantul sau special, Pieter Feith, a jucat un rol in facilitarea incheierii acordului, insa nu este semnatarul documentului. Acesta a fost convenit in mod oficial si semnat de catre reprezentantii Guvernului si cei ai UCK-. Numai ca, la cateva ore dupa aceasta declaratie, autoritatile de la Skopje anunta ca nu sunt parte a acordului privind retragerea rebelilor albanezi ai UCK. -Documentul destinat consolidarii acordului de incetare a focului a fost incheiat intre reprezentantii NATO si teroristi-, au afirmat surse apropiate Guvernului de la Skopje.

Razboiul declaratiilor a luat o turnura si mai grava, autoritatile de la Skopje lansand un ultimatum comunitatii internationale. -Guvernul macedonean cere de urgenta ca reprezentantii NATO, UE si cei ai OSCE sa dea un raspuns clar si concis la singura intrebare care conteaza in momentul de fata: cine este vinovat pentru incalcarea incetarii focului? Daca nu vor raspunde, atunci este clar ca Occidentul ii protejeaza pe aceia care ataca Macedonia democratica-, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Antonio Milosovski. Acest ultimatum vine sa se adauge starii de tensiune diplomatica de ieri, cand autoritatile de la Skopje au acuzat comunitatea internationala ca tine partea rebelilor si ca doreste sa transforme Macedonia intr-un protectorat international. Toate aceste aspecte controversate care au caracterizat intreaga zi de ieri ar fi putut fi puse la punct in cadrul intrevederilor pe care reprezentantii troicii NATO, UE, OSCE le-au avut cu liderii macedoneni. O conferinta de presa comuna care sa lamureasca situatia era asteptata in cursul serii.

Un lucru era cert ieri seara. Autoritatile macedonene emisesera mandate internationale de arestare pe numele a 11 responsabili ai gherilei albaneze din UCK, printre care se numara si liderul politic, Ali Ahmeti. Acuzatia este de -crime impotriva umanitatii-, a anuntat Ministerul de Interne. In comunicatul emis de acesta se adauga ca -au fost stranse suficiente probe, intre 1998 si 2000, care dovedesc ca activitatile lor au avut drept finalitate federalizarea Macedoniei, adica separarea unei parti a tarii, pentru a crea un Kosovo mare, etapa care sa preceada crearea unei Albanii Mari-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.