Home În Lume SUA, tinute departe de problemele interne ale Uniunii Europene

SUA, tinute departe de problemele interne ale Uniunii Europene

DISTRIBUIŢI


Sansele Turciei de a adera la Uniunea Europeana sunt puse in pericol de Statele Unite, considera comisarul pentru extindere, Gunther Verheugen. Presiunea exercitata de Washington in ultimele luni a fost contraproductiva pentru cauza turca, astfel ca autoritatile de la Ankara ar avea mai mult succes in procesul de negociere a conditiilor de aderare la Uniunea Europeana daca ar purta discutiile cu diplomatii de la Bruxelles intr-o atmosfera mult mai calma, a explicat Gunther Verheugen.

Uniunea Europeana a acceptat sa analizeze reformele economice si politice implementate de Turcia pana la sfarsitul anului viitor, astfel ca atunci sa fie fixata o data tinta pentru integrarea acestei tari. Statele Unite au insistat insa asupra faptului ca Ankara trebuie sa adere la UE cat mai curand posibil, lasand pe planul secund progresele Turciei pe calea reformelor. Aceasta insistenta americana i-a iritat pe multi dintre liderii europeni, a recunoscut comisarul pentru extindere. -Nu trebuie sa uitam ca Cei 15 membri ai Uniunii Europene au decis ca Turcia va putea fi, in viitor, parte a UE. Toti intelegem interesele americane si nevoia Turciei de a fi puternic ancorata in democratia occidentala, nu este nevoie de o asemenea presiune-, a accentuat comisarul european intr-un interviu pentru -Financial Times-. -Turcia trebuie insa sa demonstreze ca aplica reformele necesare pentru a face parte din Uniune-, a explicat acesta.

Declaratiile lui Gunther Verheugen vor incinge din nou spiritele in disputa transatlantica, dupa ce divergentele in chestiunea irakiana abia incepusera sa se stinga. Comentariile comisarului pentru extindere sosesc si intr-un moment in care Turcia transmite semnale de apropiere de Uniunea Europeana, in detrimentul aliantei cu Statele Unite. Cea mai recenta miscare in aceasta directie o reprezinta acceptul Ankarei de a continua negocierile pentru rezolvarea problemei cipriote, astfel ca cipriotii turci sa se poata integra in Uniunea Europeana o data cu cipriotii greci. Anuntul a fost facut la sfarsitul saptamanii trecute, de catre prim-ministrul Recep Erdogan si de catre ministrul de externe, Abdullah Gul, la doar cateva zile dupa ce premierul grec Costas Simitis a apreciat ca deschiderea Turciei fata de problema cipriota i-ar facilita acesteia drumul catre Uniunea Europeana.

Ankara l-a convins pe liderul cipriot turc, Rauf Denktash, sa accepte planul de reunificare propus de secretarul general al ONU, Kofi Annan, ca baza pentru o noua runda de negocieri. Astfel ca, in chestiunea reunificarii Ciprului, a fost acceptat un nou dead-line, inceputul anului 2004. Termenul limita anterior a fost luna martie, inainte ca partea greaca a Ciprului sa semneze la Atena Tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Intransigenta cipriotilor turci in discutiile de atunci a dus la esuarea negocierilor. Acum insa -vom face toate eforturile, sincere, pentru ca problema reunificarii insulei sa fie decisa pana la sfarsitul anului-, a asigurat liderul cipriot turc, Rauf Denktash.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.