Acasă Pagini specializate Esti manager, dar esti leader?

Esti manager, dar esti leader?

DISTRIBUIȚI

Multi oameni cu titlul de -manager- merg la serviciu in fiecare zi cu gandul ca rolul lor primordial consta in controlul activitatilor realizate de angajatii lor. Se insala.

De-a lungul timpului, cuvantul -manager- a devenit neplacut. Este un termen al secolului XIX – impus de Revolutia Industriala. Prin natura sa, el presupune comanda si control si, deseori, se indreapta catre micromanagementul unei persoane, mai competente decat noi. Concentreaza atentia mai mult pe masurarea activitatii individuale decat pe scopul organizatiei. Ne face sa muncim cu copacii cand avem de-a face, de fapt, cu padurea.

-In seminarii, conferinte si cursuri, cand mi s-a cerut sa ma prezint, decat <manager de>, am spus <Coordonez echipa de retea> sau <Lucrez cu personalul de la Calitate> – povesteste un manager. Ma simt mai confortabil asa deoarece, intr-un sfarsit, am realizat ca meseria mea reala nu minte prin titlu, ci prin consecintele actiunilor mele. O data, cand am explicat acest punct de vedere intr-o intalnire, unul dintre colegii mei a fost indreptatit sa intrebe: <Dar daca noi nu le spunem angajatilor ce sa faca, n-am avea de lucru. Ce am putea face?>-.

Managementul nu este asa de important cum se crede. Leadership-ul este. Este important sa-ti manageriezi bugetul si resursele de care dispui. Poti sa-ti manageriezi timpul cum crezi de cuviinta. Dar o sa reusesti in afaceri doar daca stii sa-ti conduci oamenii.

Leadership-ul este mai dificil decat managementul si implica mai mult decat a spune unui subordonat ce sa faca. El presupune viziune, incredere si onestitate. Un leader isi ajuta fiecare angajat sa priveasca deasupra lucrurilor marunte si il tine conectat la scopurile companiei. Cateodata, el trebuie sa conduca oamenii acolo unde ei nu si-ar dori sa mearga. Numai un leader poate inspira incredere si obtine loialitatea, poate reduce conflictele si infrange inerenta rezistenta la schimbare. Un leader cunoaste capacitatea fiecarui subordonat si il ajuta sa se dezvolte personal si profesional, contribuind astfel, in modul lui propriu, la succesul organizatiei. Un leader trebuie sa intretina un respect mutual si sa construiasca echipe, punand in valoare punctele forte individuale pentru a obtine productivitate, slabiciunile devenind irelevante. Un leader este un consilier, nu un judecator.

A fi manager este neimportant. A fi leader inseamna sa inspiri maretie altora. Filozoful Lao Tzu, spunea: -Un leader este cel mai bun atunci cand oamenii recunosc cu greu ca el exista. Este mai putin bun atunci cand ei il lauda si il asculta. Cel mai rau este cand le inspira teama si il dispretuiesc. Dar un adevarat leader isi atinge scopul si se simte implinit cand angajatii vor spune: <Am rezolvat asta singuri>-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.