Home Social Donare de sange cu discriminare

Donare de sange cu discriminare

DISTRIBUIŢI

Chestionarul ce trebuie completat înainte de a dona sânge a stârnit aprigi controverse. Conform noului proiect de ordin al Ministerului Sănăţii Publice (MSP), homosexualii, persoanele care au primit bani pentru a întreţine relaţii sexuale, analfabeţii şi cei care au consumat alcool nu pot dona sânge. De asemenea, voluntarii nu mai beneficiază nici de analizele gratuite ce le erau acordate. Pe site-ul ministerului au fost postate opinii ale cetăţenilor, cei mai mulţi dintre ei acuzând MSP de discriminare. O problemă care a fost pusă în discuţie este aceea a sincerităţii cu care se vor completa chestionarele.

Mult prea controversatul chestionar ce trebuie completat înainte de a dona sange a starnit aprigi critici din parte a comunităţii LGBT (lesbi/gay/bisexuali/transsexuali). Potrivit noului proiect de ordin al MSP, bărbaţii care au întreţinut, fie şi doar o dată, relaţii sexuale cu un alt barbat nu vor mai putea dona sange. Inexplicabil, nici analfabeţilor nu li se permite şansa de a salva o viaţă.

Potrivit acestor noi norme, donatorii vor fi obligaţi să răspundă unui chestionar în care, printre altele, sunt întrebaţi dacă au acceptat bani sau droguri pentru a întreţine relaţii sexuale, dacă şi-au schimbat partenerul în ultimele şase luni, dacă au fost plecaţi în străinătate şi dacă au întreţinut relaţii sexuale cu persoane de acelaşi sex. Această ultimă întrebare este explicit referitoare doar pentru bărbaţi. Iar femeile sunt supuse întrebării: -A avut partenerul dumneavoastă relaţii sexuale cu un alt barbat?-. Dacă răspunsul la una dintre aceste întrebări va fi afirmativ, respondentului i se va interzice să doneze sange. Dacă eşti pensionat medical sau dacă ţi-ai făcut tatuaje, găuri în urechi, manichiura sau pedichiura într-o unitate neautorizată, de asemenea nu poţi dona sange. Donatorii de sange sunt întrebaţi şi cand au consumat ultima dată alcool, ce băuturi au consumat şi în ce cantitate. Nici analfabeţii nu au fost uitaţi. Aceştia nu au voie să doneze sange pe motiv că nu-şi pot da consimţămantul. Şi încă o măsură ce va contribui cu siguranţă la scăderea drastică a numărului de donatori este eliminarea analizelor gratuite acordate acestora. Astfel, cei care se prezentau pană acum să doneze sange pentru a beneficia gratuit de unele analize medicale nu vor mai veni nici ei să doneze sânge.

-La femei, să se certifice că au fost virgine la căsătorie-

Pe site-ul ministerului au început deja să curgă opiniile cetăţenilor. Cei mai mulţi acuză Ministerul Sănătăţii de discriminare şi pun în discuţie o problemă pe care cei ce au elaborat chestionarul nu au luat-o în considerare: dacă cel ce răspunde la întrebări poate minţi? Unul din membrii organizaţiei -Be An Angel- încearcă să explice într-un fel care a fost considerentul pe care s-a mers în elaborarea acestor întrebări: -De la momentul infectării şi pană la apariţia anticorpilor depistaţi în testele HIV există o perioadă de fereastră imunologică de aproximativ trei luni şi deci există riscul ca sangele donat să fie deja infectat.- Însă tot acesta este cel care combate acest argument cu faptul că nu se poate demonstra că există un procent majoritar pentru cei infectaţi cu HIV din România ca fiind gay sau că au întreţinut relaţii sexuale cu persoane de acelaşi sex. Ba mai mult, acesta adaugă în comentariu faptul că membrii LGBT sunt cei mai bine informaţi cu privire la modalităţile de protecţie şi au un comportament sexual mult mai protejat decat restul. Avertizează de asemenea că există încă un număr mare de persoane purtătoare de virus fără ca acestea să fi fost depistate, sursa de contaminare fiind seringile folosite în comun înainte de 1989, tineri care în momentul de faţă întreţin relaţii sexuale. Un alt cetăţean, care de asemenea nu este de acord cu modalitatea de selecţie a donatorilor, este chiar ironic în comentariu: -Rog a se introduce specificarea religiei la donatori pentru ca discriminarea să fie completă. De asemenea, ar fi utilă condiţionarea de a nu fi avut mai mult de un partener sexual în viaţă iar la femei să se certifice că au fost virgine la căsătorie.- Un domn ce este de acord cu aceste selecţii argumentează: -Se ştie şi este demonstrat ştiinţific că nu toate bolile cu transmitere sexuală pot fi depistate la o analiză medicală de rutină într-un timp relativ scurt. În seara precedentă donării, poate ai făcut sex în grup cu trei indivizi de acelaşi sex, iar cu două nopţi înainte, ai schimbat vreo doi parteneri. Conştiinţa ta umană ar trebui să te reţină acasă şi să nu te prezinţi la un centru specializat-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.