Home Actualitate Pentru sinistrați nu mai există „acasă”

Pentru sinistrați nu mai există „acasă”

DISTRIBUIŢI

Hidrologii au extins codul roșu pe Prut. Avertizarea de cod roșu este valabilă pe sectorul Stânca-Ungheni al râului Prut, până vineri, la ora 16.00, fiind afectate județele Botoșani și Iași. 1,9 milioane lei au fost alocate pentru sinistrații din județele Bacău, Botoșani, Iași și Neamț și 5,5 milioane lei pentru operațiuni de intervenție rapidă în Bacău, Botoșani, Iași și Neamț, Maramureș și Suceava. În zonele inundate din nordul Moldovei se desfășoară acțiuni de îndepărtare a efectelor imediate ale inundațiilor, iar ulterior se va realiza un plan amplu care va include și despăgubirea sinistraților. Prutul este încă peste cota de atenție la Rădăuți, dar tendința este de scădere. Numărul persoanelor evacuate a scăzut la 6.413.

Apele s-au retras, codul roșu rămâne

Hidrologii au extins codul roșu pe Prut, avertizarea emisă ieri vizând, pe lângă sectorul Stânca-Costești – Trifești și zona de la Trifești până la Ungheni, care fusese sub incidența codului portocaliu. Avertizarea de cod roșu este valabilă pe sectorul Stânca-Ungheni al râului Prut, până vineri, la ora 16.00, fiind afectate județele Botoșani și Iași. Se menține codul portocaliu pe râul Siret, pe sectorul Drăgești – acumularea Galbeni, aferent județului Bacău, iar pentru sectorul Ungheni – Drânceni de pe Prut, din județele Iași și Vaslui, a fost emisă o avertizare cod galben.

Ajutoare umanitare de urgență

1,9 milioane lei au fost alocate pentru achiziționarea de ajutoare umanitare de urgență, produse de strictă necesitate pentru sinistrații din județele Bacău, Botoșani, Iași și Neamț, ca ajutoare umanitare de urgență și 5,5 milioane lei, pentru operațiuni de intervenție rapidă în Bacău, Botoșani, Iași și Neamț, Maramureș și Suceava. Guvernul a mai decis constituirea unui fond de solidaritate în care angajații instituțiilor publice să poată dona sume pentru achiziționarea de bunuri destinate sinistraților. Sinistrații ale căror case distruse de inundații vor fi reconstruite în totalitate de către autorități și vor fi obligați să nu înstrăineze locuințele pe o perioadă de cinci ani și să încheie polițe de asigurare a construcției pe același interval.

După potop…

În zonele inundate din nordul Moldovei se desfășoară acțiuni de îndepărtare a efectelor imediate ale inundațiilor, iar ulterior se va realiza un plan amplu care va include și despăgubirea sinistraților. Pentru intrarea în siguranță în locuințele afectate de inundații și care nu au fost distruse se vor face verificări, astfel încât să nu existe riscul prăbușirii lor. În intervalul următor se va acționa pentru refacerea infrastructurii critice, curățarea surselor de apă, vaccinarea populației, în timp ce echipele sanitar-veterinare vor strânge animalele moarte pentru a nu exista riscul izbucnirii unor epidemii. După ce se va reuși înlăturarea efectelor inundațiilor și se va face o evaluare a pagubelor, va fi elaborat un plan mai amplu, care va cuprinde și despăgubirile care vor fi acordate persoanelor afectate de inundații.
Debitele Siretului încep să intre în normal, Prutul este încă peste cota de atenție la Rădăuți, dar tendința este de scădere, iar numărul evacuaților a scăzut la 6.413. Numărul persoanelor evacuate a scăzut la 6.413. Numărul caselor distruse a ajuns la 375, al celor în pericol de prăbușire, la 136, iar al locuințelor afectate, la 2.752. Comisia de evaluare a consecințelor inundațiilor care au afectat Republica Moldova în ultimele zile s-a întrunit joi, pentru a stabili sarcinile care revin autorităților publice centrale în zonele calamitate, relatează BASA-press. În Republica Moldova, debitul râului Prut, între Cernăuți și Costești, este în scădere și aproximativ 5.000 de persoane au fost evacuate până în prezent.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.