Dupa nici o luna de relativa acalmie, Combinatul Siderurgic Resita (CSR) s-a tranformat din nou intr-un butoi cu pulbere. De aceasta data, protagonistii protestelor vor fi nu numai sindicalistii lui Iancu Muhu, ci si reprezentantii actionarului majoritar, Noble Ventures, care au amenintat ca vor continua la Washington actiunile in justitie impotriva statului roman. In consecinta, autoritatile de la Bucuresti vor fi din nou confruntate cu solicitarea firmei americane de a i se plati daune de 200 milioane de dolari.
Guvernul este acuzat ca nu a respectat prevederile pactului social semnat la sfarsitul anului atat cu Sindicatul Vatra, cat si cu Noble Ventures. Concret, potrivit acestui document, Banca Comerciala Romana (BCR) ar fi trebuit sa acorde firmei americane, in conditii avantajoase, un imprumut de 15 milioane de dolari, destinat punerii in aplicare a programului de retehnologizare a combinatului de pe malurile Barzavei. Totodata, o parte din acesti bani (64 miliarde de lei) urma sa fie folosita pentru plata salariilor restante de luni de zile.
Promisiunile autoritatilor au ramas insa simple vorbe, deoarece BCR a refuzat pana la aceasta data sa acorde imprumutul, suma maxima oferita fiind de cinci milioane de dolari. In aceste conditii, americanii au anuntat ca refuza sa preia conducerea combinatului, chiar daca acest lucru a devenit posibil prin recenta decizie a judecatorului sindic de scoatere a lui din procedura de reorganizare judiciara care fusese instituita la 18 iulie anul trecut. Mai mult, reprezentantul Noble Ventures, dl Michael McNutt, a spus ca vor fi reluate actiunile in justitie impotriva statului roman, care fusesera suspendate in urma semnarii pactului social.
-Am cerut o intrevedere de urgenta, la sediul APAPS, cu partile semnatare ale pactului social, intalnire la care sa participe neaparat si un reprezentant al BCR-, spune presedintele Federatiei Sindicale Metarom, dl Aurel Radi. Potrivit liderului sindical, in prezent, nimeni nu mai are drept de semnatura la Resita, pentru ca, o data cu renuntarea la reorganizarea judiciara, directorii au fost destituiti, iar americanii nu au numit altii in loc, asteptand onorarea promisiunilor guvernamentale. Reincepe balul.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane