Home Economic-Financiar Amnistia fiscala scoate din faliment industria de aparare

Amnistia fiscala scoate din faliment industria de aparare

DISTRIBUIŢI

Intreprinderile din industria de aparare vor beneficia de importante facilitati fiscale, inclusiv anularea datoriilor si scutirea de taxe vamale, potrivit proiectelor a doua ordonante de urgenta elaborate de Ministerul Industriei si Resurselor (MIR).

Fara datorii la buget

Toate societatile comerciale din sectorul productiei de aparare (SPA) vor fi scutite de plata obligatiilor fata de bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, bugetele locale si fondurile speciale. Vor fi anulate, de asemenea, si datoriile care reprezinta contravaloarea materialelor consumate din rezerva de mobilizare si nereturnate, in scopul mentinerii in stare de functionare a capacitatilor de productie militara neutilizate.

Totodata, se scutesc de la plata si penalitatile de orice fel, precum si majorarile de intarziere aferente datoriilor mentionate, calculate pana la data intrarii in vigoare a actului normativ initiat de MIR. Acesta mai prevede ca veniturile exceptionale care vor rezulta din regularizarea contabila a acestor operatiuni, precum si veniturile reinvestite ce au decurs din valorificarea activelor nu se impoziteaza.

In termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, intreprinderile din SPA sunt obligate sa depuna la organele fiscale teritoriale situatia obligatiilor bugetare datorate si neachitate, a penalitatilor si majorarilor de intarziere care urmeaza a beneficia de scutirea la plata.

Scutiri de taxe vamale si impozite pe cladiri

Oficialii Directiei Generale pentru Productia de Aparare a MIR au mai prevazut si alte masuri menite sa stimuleze activitatea uzinelor din SPA.

Astfel, aceste uzine nu vor plati impozit pe cladirile incluse in inventarul capacitatilor de productie pentru aparare. Vor fi scutite de la plata impozitelor si terenurile destinate poligoanelor de tragere si incercari, suprafetele de siguranta, depozitele cu produse militare sau cu materiale pentru rezerva de mobilizare. Pentru a degreva bugetele intreprinderilor din SPA de fondurile necesare asigurarii pazei, acest serviciu va fi asigurat (in cazul intreprinderilor cu capital de stat) de jandarmi, cu fonduri de la bugetul de stat.

Tot de la buget vor fi asigurate si fondurile necesare acoperirii diferentei dintre suma obtinuta prin valorificarea unor active si cea platita pentru achizitionarea unor noi mijloace fixe. Pentru capacitatile de productie care nu au incarcare temporara, amortismentul nu se va inregistra pe cheltuieli. De asemenea, mijloacele fixe scoase din inventar, amortizate sau neamortizate integral, se pot valorifica fara obligatia de a se incasa valoarea neamortizata. Astfel, agentul economic respectiv va avea dreptul de a-si diminua corespunzator capitalul social. Orice suma care va fi obtinuta din valorificarea mijloacelor fixe va fi pastrata in conturile intreprinderii, constituind sursa proprie de finantare.

Alte facilitati vizeaza taxele vamale. Acestea nu se vor plati in cazul importurilor destinate productiei de aparare si inzestrarii componentelor sistemului national de aparare.

Salarii garantate si pensionari anticipate

Dupa disponibilizarile masive care vor avea loc la inceputul lunii viitoare, se pare ca angajatii ramasi in SPA vor avea o mai mare siguranta a locurilor de munca.

Intreprinderile din industria de aparare vor primi lunar un fond din bugetul asigurarilor sociale, corespunzator cu numarul de salariati care beneficiaza de castigul mediu pe unitate din luna precedenta, la care se adauga contributiile (ale angajatului si angajatorului). Din acest fond se vor plati salariile pe perioada somajului tehnic, iar angajatilor li se va mentine contractul individual de munca.

Pentru a atenua impactul social al necesitatii reducerii numarului de personal, MIR a prevazut posibilitatea pensionarii inainte de termen pentru angajatii din SPA. Barbatii cu o vechime de minimum 30 de ani si femeile cu vechime de cel putin 25 de ani vor avea drept la pensie cu vechime integrala.

Totti angajatii care vor fi disponibilizati colectiv in perioada 2002-2004 vor beneficia de aceleasi masuri compensatorii cu cei concediati in primul trimestru al acestui an. In cazul intreprinderilor cuprinse in Programul RICOP, disponibilizarile vor avea loc pe baza acestui program, iar platile compensatorii vor fi recuperate de stat, in proportie de 40%, de la Uniunea Europeana.

Actiuni nominative de control

Atat timp cat o intreprindere va fi mentinuta in industria de aparare, statul isi va mentine la aceasta o actiune nominativa de control (-actiune de aur-) si dupa privatizarea ei.

Procesul de privatizare va fi insotit si de alte facilitati. Proiectele de acte normative prevad ca, pentru capacitatile supuse privatizarii, Guvernul va aproba facilitati la plata obligatiilor bugetare. Totodata, veniturile obtinute din vanzarea actiunilor sau activelor cu ocazia privatizarii se vor utiliza pentru finantarea unor programe de dezvoltare, retehnologizare si modernizare a capacitatilor de productie pentru industria de aparare.

Ramane de vazut daca tot acest pachet de facilitati fiscale si de alta natura, care intr-adevar ar putea duce la o relansare a SPA, va primi girul Ministerului Finantelor Publice si, mai ales, al Fondului Monetar International.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.