Home Economic-Financiar Vin vremuri grele pentru marile economii vest-europene

Vin vremuri grele pentru marile economii vest-europene

DISTRIBUIŢI

Cresterea economica lenta si deficitele mari ale bugetelor vor aduce anul acesta vremuri mai grele pentru Germania, Franta si Italia, se arata in cel mai recent studiu -European Economic Outlook- publicat de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers. Astfel, cresterea economica in cele trei mari tari va ramane mult sub tendinte anul acesta. Cu toate acestea, estimeaza economistii PricewaterhouseCoopers, atat Germania, cat si Franta si Italia pot evita o recesiune totala, insa numai in conditiile in care politicile monetare si fiscale nu vor fi foarte stranse.

Perspectivele sunt ceva mai optimiste in cazul Frantei, fiind de asteptat sa inregistreze cea mai buna performanta anul acesta dintre cele trei tari, cu o crestere economica de 1,5%. Totusi, deficitul bugetar nu va avea mari sanse de diminuare, urmand sa ramana foarte aproape de limita de 3% din PIB prevazuta in Pactul de Stabilitate pentru 2003. Lucrurile se vor imbunatati in 2004, cand este estimata o crestere a PIB-ului francez cu 2,5 procente, in paralel cu diminuarea deficitului bugetar la 2,7%.

Cresterea economica cea mai modesta va fi consemnata in Germania, fiind estimata la doar 1%, in conditiile in care si deficitul bugetar va depasi limita de 3%, urcand pana la 3,3% din PIB. Situatia s-ar putea remedia usor anul viitor, cand studiul PricewaterhouseCoopers estimeaza o crestere economica de 2% si reducerea deficitului bugetar pana la 2,7% din PIB.

Pentru Italia, cresterea economica estimata la nivelul anului in curs este de 1,25% si de 2,25% anul viitor, insa cu pretul cresterii deficitului bugetar de la 2,25% anul acesta, la 3,1% in 2004.

Respectarea stricta a pragului de 3% din PIB stabilit pentru deficitul bugetar al tarilor din Euroland, prin Pactul de Stabilitate, a creat deja discutii aprinse. Raportul PricewaterhouseCoopers considera ca o interpretare mult prea stricta a pactului ar fi contraproductiva, riscandu-se o recesiune dubla in Euroland daca va fi inasprita politica fiscala inainte ca relansarea economica sa fie sigura. Aceasta va insemna o perioada de recesiune, urmata de o crestere economica puternica, dar de scurta durata, apoi de o noua perioada de declin. Analistii companiei de consultanta sunt de parere ca Banca Centrala Europeana trebuie sa fie gata sa reduca si mai mult rata dobanzii daca exista semne ca relansarea stagneaza.

In privinta efectelor Uniunii Monetare Europene (UME), infiintata de patru ani, asupra economiei Euroland, studiul citat apreciaza ca exista prea putine dovezi ca lansarea Uniunii ar fi impulsionat performanta economica a zonei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.