Acasă Politic Licențele radio – repartizate de CNA clientelei politice a USL

Licențele radio – repartizate de CNA clientelei politice a USL

DISTRIBUIȚI

Obiceiurile PSD-ului din timpul erelor Ilici și Năstase sunt pe cale să se repete cu accente mult mai agravante în cazul tânărul Ponta, un demn urmaș al abuzurilor din acele vremuri. Mult mai rapace decât Năstase, Ponta a reușit deja să călărească toată presa care i-ar fi putut încurca planurile guvernării cu presiuni mediatice. Totul în conivență cu liberalii. Practic, cele mai influente televiziuni de știri s-au închinat la picioarele lui Ponta, ultima din această serie fiind Antele lui Felix cu care premierul a încheiat un pact de neagresiune pe fondul problemelor din justiție ale turnătorului fostei Securități, Dan Voiculescu. Dar nu numai televiziuni îi stau la picioare lui Ponta, ci încet și unele ziare critice la adresa guvernării USL au început să-și deschidă edițiile cu „realizările marelui cârmaci”. În tot acest spectru pervertit al mass-media, încă un segment este pe cale să i se aștearnă la picioare partidului-stat denumit USL. Este vorba despre radiouri, frecvențe și licențe care urmează să servească intereselor USL-ului în anul electoral 2014, atunci când vor fi organizate și alegeri europarlamentare, dar și prezidențiale. Concret, USL își pregătește în cadrul CNA, acolo unde are majoritate absolută, împărțirea de noi licențe către personaje apropiate USL-ului.

Voturi pe ritmuri orientalo-țigănești

Într-o scrisoare deschisă, Narcisa Iorga, membru CNA,își avertizează colegii din cadrul instituției că aceasta nu trebuie să devină un vehicul al intereselor politico-financiare al nimănui, oricât de apropiați ar fi de potentații zilei. În fapt este vorba de împărțirea unor licențe de radio locale care vor fi folosite pentru propaganda politică de campanie a USL, toată realizată în mediile rurale, acolo manelele sunt la mare preț.  „Astăzi a început un nou concurs, pentru acordarea a 26 de licențe radio cu profil generalist. Am toate motivele să cred că și dintre acestea, cele mai multe vor ajunge în posesia unor societăți susținute politic. Cele mai extinse vor polua fonic cu politică, mai ales în dramaticul an electoral care urmează. Cele mai mici vor solicita CNA, peste un an-doi, invocând motive economice, să le permită ”cedarea” licențelor de drept. În fapt, vânzarea pe zeci de mii de euro bucata. CNA nu este o bancă de credite nerambursabile pentru politicienii zilei. Săptămâna trecută au fost audieri pentru licențe de radio tematice. Joi s-a decis cine merită să le primească. ?ê?£edința a fost publică, toți jurnaliștii prezenți au văzut cum s-a votat.  Era evident că a fost un aranjament și concursul a fost un simulacru. Împreună cu un alt membru CNA, am transmis scuze tuturor acelora care au crezut că proiectele lor editoriale vor fi apreciate în mod onest și vor avea parte de o decizie în acord cu o strategie de acoperire națională și de echilibrare a radiourilor tematice și locale. Am fost imediat acuzați că politizăm nejustificat un concurs, de altfel corect. Această reacție a venit la unison din partea a patru colegi, toți numiți de PSD în CNA”, scrie Narcisa Iorga.

„Regulile BBC”, manele și combinații mafiote ale liderilor PNL

Aceasta a identificat prin solicitanții de noi licențe o serie de personaje care lucrează strâns cu o serie de oameni, și chiar membri ai familiilor parlamentarilor USL. Printre aceștia se numără un anume Decebal Cotoc, asociatul unic al societății Adway Direction, despre care Narcisa Iorga susține că a solicitat opt licențe pentru radio tematic folcloric, în fapt pentru manele, și că este partener de afaceri al președintelui PNL Brașov Aristotel Căncescu. CNA a găsit licențele pentru acest Cotoc și manele sale, dar a respins în schimb o cerere de opt licențe pentru Rock Fm, post radio care nu a primit nici măcar una singură. De asemenea, susține ea, Cotoc deține și licențele BBC iar acordarea noilor licențe a fost votată și de către Christian Mititelu, membru CNA și fost director al BBC România, împins în această poziție de PNL. „. Acestea sunt fostele licențe deținute în România de BBC și apoi de către președintele liberal al Consiliului Județean Brașov Aristotel Căncescu, simpatizat de fostul director BBC România, Christian Mititelu, în prezent membru CNA. După cum singur declara în noiembrie 2012, dl Decebal Cotoc le-a cumpărat contra a câtorva sute de mii de euro de la liberalul Aristotel Căncescu”, scrie Narcisa Iorga. Aceasta a mai povestit și despre cum societatea SC Unirea  Press SRL, în acționariatul căreia se află soția  vicepreședintelui PNL Dan Motreanu, a obținut o frecvență la Alba Iulia iar societatea SC RADIO MAXIMA SPORT SRL (București) a solicitat două frecvențe și a primit una pentru un radio tematic de sport: la Bălcești (Vâlcea), de unde putea acoperi și Craiova și la Slatina. „ Slatina a devenit singurul oraș din România cu două radiouri de sport și nicio performanță sportivă notabilă”, scrie memba CNA despre fieful fostului primar al Slatinei, Darius Vâlcov, cel desemnat recent de PSD să conducă Comisia specială pentru Roșia Montană, proiect de mare importanță pentru social-democrați.

Se încălzesc „Felix” Voiculescu și Eugen Nicolicea

Dar numai peneliștii stau la coadă în fața CNA-ului pentru a prinde reducerile de „Black Friday” la zecile de licențe pe care le cer, ci și pesedisto-uneperistul Eugen Nicolicea sau mult mai celebrul jucător „Felix” Voiculescu. „Săptămâna aceasta societățile familiilor dlor Dan Voiculescu (PC) și Eugen Nicolicea (UNPR) solicită extinderea rețelelor de radio pe care le dețin cu 7  licențe pentru Radio ZU, respectiv 8 licențe pentru Radio Galaxy.  Familia Nicolicea s-a prezentat chiar astăzi la concurs, prin fratele, respectiv nepotul deputatului Eugen Nicolicea. Au spus că îi interesează în mod deosebit licența de la Buzău unde, ”cât se poate de departe de zona actualității politice” (după cum vă exprimați dvs., dle Răsvan Popescu, în replica dată comunicatului semnat de mine și Valentin Jucan) are colegiul de deputat dl Eugen Nicolicea. Tot o coincidență în care eu nu cred este și faptul că tocmai Răsvan Popescu, propus de PSD în CNA, l-a întrebat pe dl Nicolicea, fratele deputatului, ce localități l-ar interesa în mod deosebit pentru extindere. Răspunsul a fost cât se poate de sincer: Buzău, dar și alte localități, ”cum consideră CNA că e mai bine”, mai scrie Narcisa Iorga. ?ê?£i UDMR se pregătește să-și auto-proclame autonomia teritorială pe calea undelor. O societate finanțată de fundația Communitas a UDMR solicită o licență la Miercurea Ciuc pentru Radio Erdely, fără nicio oră de program în limba română. Cel mai probabil o va primi în cadrul trocului făcute de USL cu reprezentantul UDMR în CNA, Lorand Turos.

Dragoș Stănculescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.