Home Actualitate O firmă de apartament și trei companii străine, amendate cu 3 milioane...

O firmă de apartament și trei companii străine, amendate cu 3 milioane de euro pentru licitații trucate la MApN

DISTRIBUIŢI

Afaceri păguboase sub tutela miniștrilor PNL

Un scandal de proporții a izbucnit la Ministerul Apărării Naționale, după ce Consiliul Concurenței a descoperit o serie de lictații trucate. Trei firme străine și una românească au fost sancționate cu aproape 3 milioane de euro, pentru încălcarea legislației anticoncurențiale românești și comunitare. Inspectorii Consiliului au mai aflat că înțelegerea între firmele furnizoare de armament pentru trucarea licitațiilor -a materializat în perioada 2005-2007, când portofoliul apărării a fost deținut succesiv de patru miniștri liberali.
Companiile producătoare și furnizoare de armament găsite în culpă de Consiliul Concurenței sunt Transcarpat Sportours International România, J.P. Sauer & Sohn Germania, San Swiss Arms și Brugger & Thomet din Elveția, care au primit amenzi cumulate care ating valoarea  de 2,8 milioane de euro,  pentru trucarea unor licitații organizate de Ministerul Apărării Națio­nale. Inspectorii Consiliului Concurenței au declanșat din oficiu investigațiile, privind practica concertată a companiilor de a truca licitațiile pentru achiziția produselor din gama «armament de infanterie» și «aparatură optică» aferentă, în perioada 2005-2007. În acea perioadă, la conducerea MApN s-au perindat patru miniștri liberali, respectiv Teodor Athanasiu, Corne­liu Dobrițoiu, Sorin Frunzăverde și Teodor Meleșcanu.
S.C. Transcarpat Sportours Interna­tional S.R.L. a fost împuternicit de J.P. Sauer & Sohn GmbH, San Swiss Arms AG și Brugger & Thomet AG să le reprezinte la licitații și a elaborat ofertele pentru fiecare companie. În acest fel, au fost împărțite portofoliile de produse, astfel încât cele trei companii nu s-au mai concurat, deși exista această posibilitate, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței.
"Practic, S.C. Transcarpat a avut acces la informații sensibile și a elaborat ofertele în așa fel încât să maximizeze șansele de câștig pentru fiecare companie. Un astfel de comportament contravine atât prevederilor legislației ro­mânești în domeniul concurenței, cât și prevederilor Tratatului de Funcționare a Comunității Euro­pene", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concu­renței.
După finalizarea anchetei, Transcarpat Sportours International din România a fost sancționată cu 142.167 lei (32.020 euro), J.P. Sauer & Sohn GmbH din Ger­mania cu 7.063.650 lei (1.590.912 euro), San Swiss Arms AG din Elveția cu 2.860.900 lei (644.347 euro) și Brugger & Thomet AG din Elveția cu 2.420.300 lei (545.113 euro).
Transcarpat Sportours Inter­national SRL este controlata de omul de afaceri Dinu Solojan și poate fi încadrată în categoria ”fir­melor de apartament”. Evidențele Registrului Comerțului arată că societatea avut până în anul 2011 doar trei angajați, pentru ca în anul 2012 numărul acestora să ajungă la cinci. Firma a furnizat muniție și pentru Poliția Locală din Con­stanța, sub administrația lui Radu Mazăre. Conform legislației în domeniul concurenței, practicile concertate reprezintă toate acele forme de coordonare care, fără să ajungă la stadiul în care să poată fi numite înțelegeri, reprezintă tot o formă de cooperare între companii care limitează sau elimină concurența.

23 de milioane de euro pentru blindate de paradă

În perioada analizată de Consiliul Concurenței, un tun răsunător a bubuit în curtea Ministerului Apărării, care a achitat nu mai puțin de 23 de milioane de euro pentru 17 autotransportoare blindate Piranha III, care sunt în conservare și sunt scoase numai la parade. Explicația este simplă, transportoarele au grave deficiențe tehnice care nu au fost remediate de producătorul elvețian Mowag. După recepția primului lot de 10 Piranha, în 2008, după ce a fost plătită integral factura de 17.361.000 de euro fără TVA, oficialii Armatei au descoperit că blindatele nu asigură protecția optimă a echipajului în teatrele de operațiuni. Mai exact, la fel ca și la TAB-urile românești, podeaua este insuficient protejată împotriva dispozitivelor explozive improvizate. Partea română a solicitat montarea sub podea a unui blindaj suplimentar, care a costat în plus un mi­lion de euro. La fel s-a întâmplat și cu al doilea lot de transportoare blindate. Mai mult, militarii care le-au testat au constatat că trebuie să tragă cu ambele mâni, cu forță de manșă, fapt care nu le mai permite să acționeze butoanele și comenzile de pe panoul de bord. Toate deficiențele tehnice au fost consemnate în rapoarte care au ajuns pe fundul sertarelor oficialilor MApN. Între timp, o serie de militari români au murit în Afganistan, în învechitele TAB-uri spulberate de minele artizanale, în timp ce transportorul Piranha era prezentat ca o achiziție de succes.
„Piranha III C este vehiculul de luptă blindat pe roți intrat în dotarea batalioanelor de infanterie din Forțele Terestre. Produs în Elveția, Piranha III C are un design deosebit cu o protecție balistică variabilă crescută, blindaj performant și dotat cu kituri de protecție împotriva minelor și a armelor de nimicire în masă. Înzestrat, ca armament, cu o mitraliera de calibru 12,7mm, Piranha III C poate executa cu succes misiuni în teatrele de ope­rații, acolo unde mi­litarii români desfășoară misiuni de stabilitate și în sprijinul păcii”. Prezentarea de pe pagina Forțelor Terestre Române lăsa să se înțeleagă, printre rânduri, care era uti­litatea transportoarelor: prima ca­litate invocată era ”designul deo­sebit”, numai bun de fală la paradă.

Mihai Niculescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.