Home Economic-Financiar Răzbunarea PSD pe diaspora: românii din străinătate vor plăti câte 15 euro...

Răzbunarea PSD pe diaspora: românii din străinătate vor plăti câte 15 euro pe lună la buget. Vezi procedura

DISTRIBUIŢI

După insuccesul său la alegerile prezidențiale, Ponta a declarat că vrea ca fiecare român din diaspora să plătească în România lunar 10 euro. Acum prin Noul Cod Fiscal, publicat deja în Monitorul Oficial, fiecare cetățean român care nu realizează venituri în țară (excepție făcând gravidele, copiii, studenții precum și soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, așa numiții co-asigurați) va plăti începând de la 01 ianuarie 2016, asigurare medicală în România. Cota este de 5,5% din salariul minim pe economie, adică 1200lei*5,5%=66 lei lunar. Atenție, până pe 15 ianuarie trebuie să vă înregistrați în acest sens la ANAF-ul unde aveți domiciliul fiscal. Ca să fiți co-asigurat la soțul sau soția rămas în țară trebuie să nu aveți venituri proprii și astfel trebuie să completați o declarație pe propria răspundere cu veniturile realizate în ultimii cinci ani adică și pe cele din străinătate. Aici intră și românii care deși lucrează în străinătate au rezidența fiscală în România în continuare, conform deciziei emise de ANAF în urma notificării depuse de contribuabil conform Ordinului MFP 74/2012.

 

 

Să le luăm pe rând:

 

2012. OMFP 74 stabilește că înainte de a părăsi România cu 30 de zile, orice român care urmează să stea în străinătate 183 de zile și peste în decurs de 12 luni consecutive va depune la ANAF un chestionar detaliat despre ce va face acolo, unde va sta, cine-l va plăti, dacă e student, cu cine pleacă etc. În termen de 15 zile de la depunerea acestui formular care e, desigur, pe propria răspundere, ANAF va decide dacă rezidența fiscală a persoanei va rămâne România sau țara respectivă.

 

 

31 ianuarie 2015. La două luni de la pierderea prezidențialelor, Victor Ponta amenința diaspora: ”Gândiţi-vă, dacă cei trei milioane (n.r. de români plecaţi) ar cotiza cu zece euro pe lună la bugetul social al României, ar fi o contribuţie pe care am simţi-o”.

 

„Întrebarea e cum putem cu 16% să avem şi şcoli şi spitale ca în Germania, unde plătesc 48%. Discuţia corectă este: un grad foarte scăzut de fiscalitate, şi România are un grad scăzut de fiscalitate, presupune servicii sociale mai mici. N-a găsit nimeni soluţia magică, atât timp cât nu avem petrolul din Golf şi alte resurse, nu a găsit nimeni într-o societate europeană soluţia din care să ai din ce în ce mai mici taxe şi din ce în ce mai mari cheltuieli sociale. Nu ai cum acest lucru. Or, eu cred că, aici, discursul trebuie făcut până la urmă cu mai multă sinceritate, pentru că altfel orice propunere şi strategie politică se va limita la a spune: noi reducem taxele, mărim cheltuielile pentru Sănătate şi Educaţie şi nimeni nu spune de unde şi cum poate să facă acest lucru, fie de dreapta sau de stânga”, a precizat joi Ponta la o dezbatere organizată de Fundaţia Friedrich Ebert cu tema „Strategia Naţională privind Incluziunea Socială şi Reducerea Sărăciei 2014-2020.

 

 

Septembrie 2015: Codul fiscal se votează în unanimitate. Prevederile lovesc buzunarele persoanele fizice și ale PFA-urilor, IMM-urilor dar mângâie multinaționalele.

 

 

Astfel, toate persoanele care nu realizează venituri vor plăti 66 de lei lunar la sănătate. Cum de unde? Din veniturile pe care nu le realizează. Sau o să vină ANAF-ul și o să-i execute bunurile: găinile, mașina, casa.  Pentru votanții PSD de la țară, Noul Cod Fiscal este ucigător.

 

„Articolul 180

 

Înregistrarea în evidenţa fiscală a persoanelor fizice care nu realizează venituri

 

(1) Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse, datorează, lunar, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.

 

(2) Contribuţia prevăzută la alin. (1) se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe ţară şi se datorează pe toată perioada în care sunt încadrate în această categorie.

 

(3) Pentru persoanele fizice prevăzute la alin. (1) care nu au realizat venituri pe o perioadă mai mare de 6 luni şi nu au efectuat plata contribuţiei lunare pentru această perioadă, contribuţia datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se calculează prin aplicarea cotei prevăzute la art. 156 lit. a) asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe ţară. Dacă perioada în care nu s-au realizat venituri este mai mică de 6 luni şi nu s-a efectuat plata contribuţiei lunare pentru această perioadă, contribuţia datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se stabileşte proporţional cu perioada respectivă.

 

Articolul 181

 

Depunerea declaraţiei

 

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 180 alin. (1) au obligaţia să depună la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie, o declaraţie în vederea stabilirii obligaţiilor de plată.

 

(2) Persoanele fizice care se încadrează în situaţia prevăzută la art. 180 alin. (3) depun declaraţia prevăzută la alin. (1) la data solicitării înregistrării.

 

(3) Modelul, conţinutul, modalitatea de depunere şi de gestionare a declaraţiei prevăzute la alin. (1) se aprobă prin ordin al preşedintelui A.N.A.F.”

 

 

 

 

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.