Acasă Cultură Spectacol romanesc de teatru in pelerinaj

Spectacol romanesc de teatru in pelerinaj

DISTRIBUIȚI


Memoria celor care au trecut se numeste proiectul Uniunii Teatrale din Romania, realizat in colaborare cu SIGNIS si Asociatia Orion din Franta, in cadrul programului -Culture 2000-, in parteneriat cu Guvernul Romaniei, Ministerul Culturii si Cultelor, Primaria Municipiului Bucuresti, ARCUB, Ambasada Frantei in Romania si Ambasada Romaniei la Paris. Memoria celor care au trecut este bazat pe -un scenariu realizat pe textul Evangheliei lui Ioan, marturisit in contextul contrapunctic al detentiei din Romania anilor *50-. Ineditului ideii teatrale i se adauga un altul, determinat de locurile de prezentare. Echipa, alcatuita dintr-un grup de tineri artisti romani si francezi – Marian Ralea, Ioana Abur, Cristian Iacob, Anda Androne, Aurelie Reygner, Constantin Cojocaru, Emil Hostina, Gabriel Spahiu, Adrian Stefan, Marie-Virginie Cambriels, Fabien Meisnerovski, sub bagheta regizorala a lui Dragos Galgotiu – merge pe jos, in pelerinajul catre Santiago de Compostela, reprezentatiile avand loc in spatii sacre si de patrimoniu in Romania, Franta si Spania.

Inca din anul 1987, Consiliul Europei a declarat drumul catre Santiago -primul itinerar cultural-, in 1995 intregul traseu catre Santiago de Compostela fiind inscris in lista patrimoniului mondial UNESCO. In anul 1998, reunit la Kyoto, in Japonia, Comitetul de patrimoniu al UNESCO inscria in lista patrimoniului mondial patru biserici din Franta aflate pe drumul catre Santiago de Compostela, argumentand: -Din Evul Mediu, Santiago de Compostela a fost cea mai importanta destinatie pentru pelerinii veniti din Europa. Pentru a ajunge in Spania, pelerinii traversau Franta, unde se adunau in orase precum Paris, Tours, Vezelay, Le Puy, Arles, si monumentele istorice notabile inscrise acum in lista patrimoniului mondial reprezinta jaloanele celor patru drumuri franceze catre Santiago-.

Spectacolul a fost prezentat in luna iunie la Festivalul International de la Sibiu, apoi la acela de la Sfantu Gheorghe. Pelerinajul pe drumul spre Compostela a inceput in 20 iunie si se va termina la sfarsitul acestei luni. Primul spectacol a avut loc la 24 iunie, la Institutul Catolic din Paris. Urmatoarele au fost gazduite de Biserica St. Pierre din Montmartre (25 iunie), Festivalul de Arta si Spiritualitate de la Troyes (27 iunie), Biserica St. Laurent din Puy en Velay (29 iunie), Biserica Sainte Foy din Conques (1 iulie). A inceput apoi, din 2 iulie, pelerinajul propriu-zis, cu mars zilnic de peste 20 de kilometri, punctat de alte spectacole la bisericile St. Sauveur din Figeac, St. Didier din St. Gery, Catedrala din Cahors, bisericile St. Hilaire din Montcuq, St. Barthelemy din Lauzerte, spectacolul in aer liber de la Moissac, cel de la Miradoux, seria franceza a calendarului incheindu-se in 23 iulie la Lourdes.

Primele impresii din Spania ne vin de la criticul Ileana Berlogea, coordonatorul proiectului.

Teatrul si-a regasit dimensiunea sacra

Dupa o luna de mers pe jos in Franta si dupa o suita de 15 reprezentatii in limba franceza, drumul spre Compostela al artistilor romani si francezi continua prin Spania. Incepe aici in 25 iulie, de sarbatoarea sfantului apostol Iacob, protectorul Spaniei si al orasului Puente la Reina, unde se desfasoara zgomotos fiesta cu tauri. Nu departe de orasul in sarbatoare se joaca pentru prima oara in spaniola spectacolul Memoria celor care au trecut. Reprezentatia are loc la Santa Maria de Eunate, o biserica mica din secolul XI, izolata in mijlocul campurilor. E unul dintre monumentele cele mai cunoscute si pretioase ale drumului spre Santiago si una din putinele biserici construite in forma de octogon si inconjurate de o galerie de arcade. Spatiul devine neincapator pentru publicul care doreste sa intre la spectacol. Multi raman afara. Pentru prima data se aude totul in spaniola si toata echipa asteapta cu emotie reactia publicului. La sfarsit se striga <bravo>, actorii sunt felicitati si li se multumeste pentru actul artistic de o mare sensibilitate si daruire emotionala.

Inceputul in Spania e frumos si greu in acelasi timp. Trei reprezentatii se succed, una dupa alta: la Santa Maria de Eunate, la San Pedro de la Rua in Estella si la Santa Maria din Viana. Fiecare spatiu e diferit, de fiecare data publicul e altul, fiecare reprezentatie e unica.

San Pedro de la Rua este o biserica in care abunda obiecte de arta si amintiri istorice. Aici depuneau juramantul regii Navarei. Constructia domina orasul de pe inaltimea unei coline unde se ajunge cu greu pe scarile inalte de piatra. Cu o zi inaintea reprezentatiei, in piateta din josul colinei a explodat o bomba. Dimineata la ora cinci, in acelasi loc, un grup de tineri s-a adunat sa cante pentru pace.

Cel de-al patrulea spectacol are loc la Logrono, un oras ceva mai mare, construit dincolo de raul Ebro. Spectacolul este gazduit la Biserica San Bartolome, o biserica ridicata la inceputul secolului al XII-lea, care imbina elemente romanice si gotice. Aici se oficiaza slujbele comunitatii catolice si, de vreo doi ani, si cele ale comunitatii ortodoxe romane. In Logrono traiesc 2.000 de romani si majoritatea lucreaza in constructii. Spectacolul a fost un cadou oferit celor de aici, romani si spanioli. Publicul, din nou foarte numeros, a participat cu emotie la intalnirea cu textul din Evanghelia dupa Ioan si cu marturiile istoriei contemporane. Autoritatile locale si reprezentantii presei din regiunea La Rioja au primit cu interes acest eveniment artistic deosebit.

Desi nu a trecut mult de cand echipa a ajuns in Spania, totul a fost trait cu intensitate si timpul a capatat o alta dimensiune. Luna august a inceput cu inca o serie de trei reprezentatii la San Juan Bautista din Granon (1 august), la San Pedro din Belorado (2 august) si la San Juan de Ortega, o manastire izolata, nu departe de Burgos (3 august). In 5 august, artistii s-au confruntat pentru prima oara cu publicul unui oras important: Burgos; si tot pentru prima oara joaca spectacolul intr-un teatru, si nu in biserica. Dupa atata timp de pelerinaj si spectacole, actorii s-au obisnuit sa traiasca si sa se marturiseasca in spatii sacre: n-au mai fost cabinele de teatru, actorii si-au imbracat costumul in sacristie, spatiul de joc a fost aproape de altar, teatrul si-a regasit radacinile medievale si o dimensiune sacra.

In fiecare zi, actorii au mers aproape 20 de km pe jos, descoperind un peisaj in culori puternice si vii, dealuri pe care cresc maslini si vita-de-vie si unde tocmai a fost cosit graul. E un drum vechi, pe care au pasit pelerini spre Compostela incepand de mai bine de o mie de ani. Astazi, sute de pelerini din intreaga lume se indreapta spre Finis Terrae, spre campul de stele de la capatul pamantului. Printre ei si alaturi de ei, artistii romani descopera sensul si frumusetea acestei calatorii.Memoria celor care au trecut nu reprezinta doar un spectacol de teatru. Este, in egala masura, atat un prilej de promovare a creatiei teatrale romanesti intr-un dialog creativ, activ european, cat si un mijloc de descoperire directa a culturilor diferite ale spatiului romanesc, francez si spaniol. Creatorii acestui eveniment au prilejul mobilitatii in spatii culturale diverse si extinse, fiind in acelasi timp prima echipa de actori-pelerini care se adreseaza unei audiente diverse, unor medii lingvistice si culturale diverse, din mai multe tari europene, care promoveaza valorile culturale romanesti direct, pe o arie extinsa.

In luna septembrie, intreaga echipa revine in Romania, unde are loc premiera oficiala a spectacolului, precum si cateva reprezentatii.

Memoria celor care au trecut reprezinta un proiect care gestioneaza un bun capital de imagine pentru Romania: este singurul concept/proiect apreciat si declarat castigator din partea Romaniei la Comisia Europeana si, de asemenea, pelerinajul reprezinta cea mai inedita si directa metoda de promovare a unui produs cultural romanesc. Proiectul implica, pe langa spectacol, si crearea si dezvoltarea continua a unui site Internet pe parcursul pelerinajului, precum si transmisii de televiziune si radio. In final, va fi produs un film documentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.