Home Social Saracia favorizeaza cresterea mortalitatii

Saracia favorizeaza cresterea mortalitatii

DISTRIBUIŢI

Speranta de viata a romanilor scade de la an la an, in timp ce numarul celor care sunt trecuti pe listele negre ale mortii este din ce in ce mai mare. Din ultimul raport al Ministerului Sanatatii privitor la starea de sanatate a populatiei si din statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii reiese ca romanii sunt mai bolnavi si mor mai repede decat occidentalii. Bolile cardiovasculare, tumorile si bolile respiratorii fac ravagii, iar numarul cazurilor de decese cauzate de otraviri sau accidente este alarmant de mare, in timp ce, pentru femei, exista in continuare riscul de a muri la nastere. Medicii spun ca principalele cauze sunt saracia, lipsa de educatie a populatiei si, nu in ultimul rand, deficientele din sistemul sanitar.

Speranta de viata scazuta

In ultimii 30 de ani, speranta de viata a romanilor a scazut continuu, in timp ce mortalitatea a inregistrat o crestere substantiala. In ciuda faptului ca romanii au acces la aceleasi medicamente si, in parte, la aceleasi metode de investigatie, fata de 1970, cand se inregistrau 9,5 decese/1.000 de locuitori, datele din 1999 indica o mortalitate generala de 11,8 decese/1.000 de locuitori. Rata mortalitatii a inregistrat o crestere importanta dupa 1989, atingand o valoare maxima de 12,7 decese/1.000 de locuitori in 1996, dupa care prezinta o scadere usoara in ultimii ani. Pe de alta parte, speranta de viata la nastere a romanilor este cu mult mai mica decat a tuturor europenilor vestici si estici. Potrivit datelor din 1999 ale OMS, romancele traiesc in medie 73 de ani, iar barbatii 65 de ani in timp ce restul Europei -are- cate doi-trei ani in plus la indicatorul speranta de viata. Valori mai mici ale sperantei de viata se inregistreaza doar in cateva tari din fostul bloc sovietic (Federatia Rusa, Letonia, Kazahstan si Kirghizstan). Specialistii sustin ca principalele cauze responsabile de degradarea starii de sanatate a romanilor sunt saracia, bugetul redus alocat Sanatatii, stilul de viata defavorabil, stresul, presiunea morala si insatisfactiile personale.

Cresterea numarului bolilor de inima se datoreaza mizeriei si alimentatiei proaste

Decesele prin bolile de inima au cea mai mare pondere (63%), dar ratele de mortalitate sunt in crestere, fiind de doua ori mai mari decat in Europa de Vest. In mediul rural, numarul de victime este dublu fata de mediul urban. Din cauza lipsei de educatie sanitara – populatia de la tara nu merge la medic cu regularitate – si a conditiilor de viata (munca multa, ali-mentatie neadecvata si consum mare de alcool), taranii nici macar nu ajung sa stie din ce cauza au murit. Desi incidenta bolilor de inima este aceeasi cu cea europeana, romanii au o speranta de viata mai scazuta.

Cancerul – efect al stilului de viata

Dupa bolile cardiovasculare, cei mai multi oameni mor din cauza tumorilor: in 2000, 16,9% dintre decese au fost cauzate de cancere, fata de 15,7%, cate au fost inregistrate in 1999. Desi incidenta tumorilor in Romania nu este diferita de cea din Occident, cancerul face aici mai multe victime intrucat boala este depistata tardiv, cand metodele de combatere au o eficacitate mai mica. Una dintre cauze ar fi alimentatia individului. La noi se consuma foarte multe alimente ce contin componente sintetice, emulgatori si conservanti. In lipsa unui screening este totusi greu de apreciat daca persoanele care traiesc in mediul rural, ce au o alimentatie bazata pe produse naturale si in general nu sunt supuse la stres, sunt mai putin expuse fata de populatia din mediul urban.

Afectiunile respiratorii, specifice mediului rural

In statisticile mortii urmeaza bolile aparatului respirator, digestiv, decesele prin otraviri si accidente si bolile parazitare si infectioase. Cele mai dese imbolnaviri se inregistreaza in mediul rural.

Taranii mor din cauza unor infectii respiratorii netratate la timp, iar acest lucru este posibil, pentru ca, pe de o parte, nu au obisnuinta de a merge la medic, dar si pentru ca unii dintre medicii de familie nu-si respecta programul afisat si implicit sunt mai greu de gasit. La fel de mortale au fost si bolile digestive si de metabolism care le-au facut. La bolile de metabolism, incidenta este mai mare in mediul urban, in timp ce bolile digestive sunt mai des intalnite in mediul rural. Cea mai galopanta crestere a incidentei se inregistreaza la diabetul zaharat – 9.862 de noi cazuri in 2000 fata de 8.888 in 1999.

Specialistii afirma ca aceasta crestere a numarului total de cazuri cu evolutie cronica se datoreaza, pe de o parte, unor deficiente de diagnosticare rapida si de urmarire a tratamentelor aplicate, iar pe de alta parte, saraciei, bugetului redus alocat Sanatatii, stilului de viata defa-vorabil, stresului, presiunii morale si insatisfactiilor personale.

Locul doi in Europa la mortalitatea materna

La capitolul mortalitate materna, lucrurile stau cum nu se poate mai rau: Romania ocupa locul al doilea in Europa, alaturi de Turcia. Lipsa de educatie si responsabilitate – gravidele din mediul rural nu merg la consultatii in timpul sarcinii – raman principalele cauze care determina mortalitatea materna. Demn de mentionat este si faptul ca inca mai exista femei care incearca sa scape de sarcina cu ajutorul unor metode empirice

Din analiza efectuata de OMS reiese ca speranta de viata scazuta a romanilor si mortalitatea ridicata deriva din ineficienta sistemului sanitar roman. Potrivit aceleiasi surse, in 1997, Romania s-a situat pe locul 80 in lume in privinta rezultatelor si performantelor sistemului de sanatate (din 161 de tari) si pe locul 38 in Europa. Specialistii OMS au ajuns la concluzia ca tarele sistemului sanitar roman sunt: serviciile inadecvate nevoilor de ingrijire a populatiei, calitate slaba in ceea ce priveste ingrijirea primara, lipsa facilitatilor de spitalizare pentru bolnavii cronici, accesul dificil la specialitatile medicale si slaba protectie a drepturilor pacientilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.