Home Special O dovada ca poti sa sfidezi destinul: Soferul fara auz

O dovada ca poti sa sfidezi destinul: Soferul fara auz

DISTRIBUIŢI

– Sefului Politiei Rutiere nu i-a venit a crede ca sunt soferi in Iasi care nu aud deloc

– Va prezentam povestea fascinanta a unuia dintre ei, care nu aude de mic, dar conduce legal

Liviu Bozan, sofer de 20 de ani, nu a tresarit niciodata la fluierul politistului din intersectii. El nu a fost deranjat niciodata de zgomotul infernal din trafic ori de sunetul ascutit al claxoanelor soferilor nervosi. A ramas calm intotdeauna. Si nu pentru ca ar avea nervi de otel, ci pentru ca el este unul dintre cei patru soferi surdomuti din Iasi.

Desi nu a auzit decat cand era mic, Liviu Bozan, de 39 de ani, si-a luat carnetul de conducere in anul 1983. In acelasi an, el este angajat ca metrolog la -Terom-, unde repara strunguri si motoare defecte. Scoala de soferi a facut-o cu un vecin, care a avut rabdare sa il invete cum sa poata simti cu mainile ceea ce ar fi fost necesar sa auda la o masina. -Ma punea sa imi tin degetele pe gat, in asa fel incat sa simt tremurul laringelui cand vorbeam. ?çSenzatia de tremur pe care o ai in maini, cand vorbesti, este aceeasi cu cea pe care trebuie sa o simti cand pornesti masina?ê, imi spunea instructorul. Fara sa fac ore suplimentare, am reusit sa iau carnetul din prima-, povesteste in continuare Liviu. De cand si-a luat carnetul, a mers cu masina prin toata tara, ba chiar a sofat si pe strazile din Sofia.

Politistii ramaneau cu gura cascata

Nu de putine ori i s-a intamplat sa fie -luat la intrebari- de politistii care ramaneau cu gura cascata cand observau ca este surd. Ei nu stiau ca Liviu are dreptul prin lege sa conduca, cu toate ca este surd. -Mama le spunea ca exista un decret al Ministerului Sanatatii, care prevede clar ca cei cu surditate totala sau accentuata pot sa sofeze pe o masina adaptata. Singurele modificari la Opel-ul meu sunt prezenta a doua oglinzi retrovizoare externe, o instalatie pentru dezaburire pe geamul din spate si o oglinda de dimensiuni mai mari in fata-, rosteste Liviu cu dificultate.

-Daca altii fara picioare pot, de ce nu as putea si eu?-

Povestea barbatului surdomut, care isi traieste viata asemeni unui om normal, desi vorbeste cu foarte mare greutate, ne este relatata prin intermediul mamei sale, Silvia Bozan, de 66 de ani. Femeia, atenta la fiecare intrebare a reporterului, o repeta rar, cu fata spre Liviu, in asa fel incat el sa poata citi de pe buze cuvintele rostite. -Intr-adevar, sofez de la varsta de 20 de ani. Nu vad ce este atat de neobisnuit in a conduce o masina, chiar daca esti surd. In Iasi mai sunt trei soferi care nu aud si pe care i-am cunoscut la Asociatia Surzilor. Spre deosebire de oamenii normali, noi, surdomutii, avem simtul vazului si cel tactil mult mai dezvoltate. Daca alti oameni fara picioare conduc pe o masina adaptata, eu de ce sa nu pot?-, intreaba Liviu.

A pus mana pe volan la varsta de 5 ani

Constienti de faptul ca tanarului ii va fi greu sa deprinda lucruri pe care ceilalti le fac cu usurinta, parintii l-au familiarizat de mic cu masina. La varsta de 5 ani, Liviu a pus pentru prima oara mana pe volanul unei masini. -Cand mergeam la iarba verde, sotul meu il lua in brate pe Liviu si il punea sa invarta volanul. Stiam ca numai exersand de mic si capatand reflexele unui sofer va putea sa isi ia mai tarziu carnetul-, marturiseste mama lui Liviu.

-Surdomutii au celelalte simturi exacerbate-

Medicul orelist Svetlana Pieptu de la Policlinica Industriala spune ca il cunoaste personal pe Liviu Bozan. -Il cunosc foarte bine pe Liviu si stiu ca are carnet de conducere. Am mai cunoscut alti patru soferi surdomuti, cu unul chiar am calatorit pe strazile mult mai aglomerate din Germania. Spre deosebire de oamenii obisnuiti, surdomutii au simturile exacerbate si o atentie distributiva care compenseaza absenta auzului-, a spus dr. Svetlana Pieptu. In 20 de ani de cand conduce, Liviu Bozan nu a avut nici cel mai mic accident. Pentru ca este intotdeauna foarte atent la trafic, uitandu-se permanent in oglinzi, nu a avut niciodata probleme cu Politia Rutiera. Cand este in trafic, nu aude niciodata claxoanele soferilor, chiar daca el ii claxoneaza des pe acestia. Daca, in schimb, sesizeaza iritarea vreunuia, opreste masina ori ii da prioritate.

Seful Politiei Rutiere nu a auzit de soferi surzi

-Eu, personal, nu am auzit pana acum de un astfel de conducator auto. Dar, daca sunt in Iasi soferi surdomuti, inseamna ca sofeaza foarte bine, pentru ca nu a fost, din cate stiu eu, nici un eveniment rutier in care sa fie implicat un sofer surdomut. Este normal ca ei sa aiba dreptul sa conduca, pentru ca natura i-a inzestrat cu simturi care sa compenseze absenta auzului-, spune maior Vasile Fetcu, seful Politiei Rutiere Iasi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.