Home Actualitate 14.000 de cetateni romani au interdictie de a intra in spatiul Schengen

14.000 de cetateni romani au interdictie de a intra in spatiul Schengen

DISTRIBUIŢI

Mentinerea Romaniei pe lista neagra a Uniunii Europene a fost determinata, printre multe altele, si de numarul extrem de mare de cetateni romani care, o data ajunsi in Occident, au lasat impresia ca suntem o natiune de infractori. Mancatori de lebede, cersetori, spargatori, traficanti, au fost doar cateva dintre etichetele lipite pe fruntea romanilor. Bineinteles, neavand nevoie de acesti cetateni, occidentalii s-au grabit sa n-i trimita inapoi. Ani de zile, dezinteresate, autoritatile romane au ridicat din umeri si nu au luat nici o masura. Acum, in ultimul ceas, cand numerotarea inversa pentru vize a inceput, s-au luat si primele masuri. Romanii returnati sunt sanctionati prin lege, suspendandu-li-se pasapoartele si aplicandu-se interdictia de a parasi tara pentru o anumita perioada de timp, intre sase luni si trei ani. Azi, 14.000 de romani au astfel de interdictii. Cifra este cu atat mai graitoare, cu cat ii reprezinta doar pe romanii care au actionat in cele noua luni ale anului in curs.

Judetul Bacau, cel mai mare generator de imigranti ilegali

Directia Migrari din cadrul Ministerului de Interne arata ca, de la inceputul anului si pana in prezent, 14.049 de persoane au fost returnate din tarile cu care Romania a incheiat acorduri in acest sens. Aceleasi date statistice arata ca judetul Bacau conduce detasat in top, de aici provenind 958 de returnati, in timp ce judetul Calarasi se afla la polul opus, cu doar 77 de returnati. In cazul celorlalte judete, situatia se prezinta astfel: Alba – 206, Arges – 117, Arad – 322, Bucuresti – 787, Bacau – 958, Bihor – 241, Bistrita-Nasaud – 393, Braila – 192, Botosani – 259, Brasov – 473, Buzau – 195, Cluj-Napoca – 296, Calarasi – 77, Caras-Severin – 266, Constanta – 263, Covasna – 247, Dambovita – 185, Dolj – 371, Gorj – 197, Galati – 720, Giurgiu – 113, Hunedoara – 420, Harghita – 175, Ialomita – 104, Iasi – 539, Mehedinti – 393, Maramures – 642, Mures – 312, Neamt – 706, Olt – 124, Prahova – 171, Sibiu – 286, Salaj – 135, Satu Mare – 592, Suceava – 879, Tulcea – 201, Timis – 548, Teleorman – 171, Valcea – 206, Vrancea – 263.

Asa cum lesne se poate observa, numarul cel mai mare de returnati este dat de judetele din Moldova, acolo unde se inregistreaza cel mai scazut nivel de trai.

Motivele care au condus la trimiterea acestor cetateni inapoi in Romania sunt extrem de variate, plecand de la comiterea anumitor infractiuni pe teritoriul statului respeciv si pana la depasirea termenului legal de valabilitate a vizei.

Restrictii pentru imigranti

Conform legislatiei in vigoare, indiferent de motivul pentru care au fost returnati, cei 14.000 de romani nu vor mai avea voie sa paraseasca teritoriul national pe o perioada cuprinsa intre sase luni si trei ani. Dreptul de a folosi un pasaport turistic va fi suspendat pe perioada respectiva, Politia de Frontiera avand obligatia de nu permite iesirea din tara. In plus, toate datele de identificare a returnatilor sunt trimise de statul care a decis expulzarea ambasadei de la Bucuresti, care, in cazul depunerii unei cereri de acordare a vizei, va respinge, din start, solicitarea.

De asemenea, pentru a limita si mai mult numarul potentialilor infractori care doresc sa se reintoarca in spatiul Schengen, Guvernul a modificat si legislatia referitoare la pedepsirea infractiunii de trecere frauduloasa a frontierei, inasprind pedepsele si marind aria celor care pot fi subiecti ai acestei incadrari penale. Doar in ultima luna, Parchetele au fost sesizate de catre Inspectoratele Judetene ale Politiei de Frontiera cu peste 110 dosare privitoare la trecerea frauduloasa a frontierei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.