Acasă Economic-Financiar Sevam Drobeta-Turnu Severin se inchide

Sevam Drobeta-Turnu Severin se inchide

DISTRIBUIȚI

Administratia societatii de mecanica fina Sevam Drobeta-Turnu Severin a anuntat, vineri, printr-un comunicat, dupa trei luni de greva a salariatilor, ca a intervenit un caz de forta majora si se vede obligata sa suspende unilateral contractele de munca, inchizand practic fabrica.

Comunicatul a fost trimis, vineri seara, Camerei de Comert, Industrie si Agricultura si Prefecturii Mehedinti, dupa o runda de negocieri intre administratie si salariatii care se afla in greva, negocieri mediate in cadrul Comisiei de dialog social. Dupa mai multe ore de discutii, reprezentantii administratiei au cerut un ragaz pentru a semna procesul-verbal prin care, practic, sindicatele acceptau sa incheie greva, dar au plecat din cladirea Prefecturii si au trimis un comunicat prin care se invoca forta majora pentru suspendarea unilaterala a contractelor de munca, urmand ca explicatii detaliate asupra acestei decizii sa fie trimise in termen de cinci zile.

Greva de la Sevam a izbucnit la mijlocul lunii iulie, in urma refuzului administratiei de a negocia contractul colectiv de munca, cel vechi expirand inca de la 1 mai. Patronul italian al SC Sevam SA a refuzat sa delege o persoana care sa negocieze cu sindicatele si in aceasta perioada a fost doar o singura data in Romania, dar nici atunci nu a inceput negocierea. Sindicalistii au incercat sa discute cu administratorul delegat care coordoneaza activitatea, insa acesta nu s-a intalnit decat o data cu grevistii, in cadrul Comisiei de dialog social.

Grevistii au pe rol mai multe procese privind legalitatea conflictului de munca, procese castigate in prima instanta, dar legea nu poate obliga un patron sa negocieze cu salariatii.

Sevam Drobeta-Turnu Severin are ca profil de activitate productia de aparate de masura si control, dar in ultima vreme s-a specializat in mecanica fina. Sevam a fost preluata, in aprilie 1999, de societatea italiana CMS SRL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.