Home Cultură Prin lumea artelor

Prin lumea artelor

DISTRIBUIŢI

Cerbul de aur


Editia din acest an a Festivalului Cerbul de Aur, desfasurata sub genericul Cerbul de Aur in tara legendelor de aur, va avea loc intre 3 si 7 septembrie, dupa cum a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, realizatorul principal al manifestarii, Irina Radu. Programul brasovean va incepe insa din 30 august cu cateva evenimente extrafestivaliere: respectiv un defileu de moda si o Gala a artei studentesti, ce vor avea loc la complexul Favorit din Poiana Brasov.

O schimbare fata de anul trecut o constituie mutarea paradei portului popular si a concertului de muzica populara in prima zi a festivalului, concertul servind, spre sfarsitul sau, drept cadrul pentru prezentarea participantilor la sectiunea Concurs. Pana acum sunt cunoscuti 12 dintre cei 14 concurenti straini: Daniela Herreros (Argentina), Edwin Pennock (Anglia), Dan Davis (Germania), Patsy (Belgia), Claire Solan si Willy Denzey (Franta), Leslie (Tahiti), Mike Peterson (Olanda), Lash (Australia), Milenium (Republica Moldova), Smash (Rusia), Stanley Foort (Surinam). Ceilalti doi vor veni din Macedonia si Slovenia. In urma unei preselectii nationale la care au participat 109 concurenti, au fost selectati intr-o prima faza 17 interpreti romani, de catre un juriu format din Crina Mardare, Alexandra Cepraga, Nicoleta Ilie, Liviu Tudan, Nicoleta Paun, Mihai Cernea si Cristian Paunescu. Un al doilea juriu, format din Alexandra Cepraga, Bogdan Dragomir, Crina Mardare, Horia Moculescu, Mihai Pocorschi, Mircea Baniciu si Monica Anghel, va decide, intr-un concurs televizat, doi finalisti care vor reprezenta Romania la festival. Din cauza bugetului redus fata de anii trecuti (800.000 de dolari) si a inceperii tardive a pregatirilor, organizatorii nu au stabilit pana acum decat o singura formatie straina care va evolua in recital: Boyz II Men, care canta R&B cu influente soul, si al carei contract a insemnat 100.000 de dolari. Se va incerca si aducerea unei formatii rock sau pop-rock. Concursul de interpretare va avea loc pe 4 septembrie, iar in 6 septembrie va fi spectacolul de gala. Premiile acordate sunt Marele premiu al festivalului – 10.000 de dolari, Premiul I – 5.000 de dolari, Premiul II – 3.000 de doalri, Premiul III – 2.000 de dolari.


ART* 2002


Muzeul de Arta Comparata din Sangeorz-Bai organizeaza, in prima jumatate a acestei luni, Simpozionul International de Arta Contemporana, ART* 2002, ce include un Atelier de Creatie si o Expozitie itineranta. Gandit ca un loc al permisivitatii, dupa cum declara organizatorii (Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, Directia pentru Cultura si Culte Bistrita-Nasaud si Muzeul de Arta Comparata), dar si al actiunii autohipercritice, simpozionul se afla anul acesta la a 14-a editie. Artistii participanti – Ionel Cojocariu, Miron Duca, Christophe Doucet (Franta), Marius Leonte, Maxim Dumitras, Sen McGlinn si Sonja van Kerkhoff din Olanda, Teodor Moraru, Mihai Tomsaneanu – vor experimenta tehnici necaracteristice pentru opera lor in mod obisnuit, lucrarile cu caracter experimental urmand sa ramana in patrimoniul muzeului. Un program de completare, care va avea in vedere interventii pe marginea simpozionului ale unor invitati (altii decat participantii) vor beneficia si de prezenta criticilor de arta Corneliu Antim si Livius Ilea.


Traditii populare


La Teatrul de Vara din Parcul National s-a deschis tabara de creatie populara Mestesuguri si Traditii Romanesti, organizata de Primaria sectorului 2 si Casa de Cultura -Mihai Eminescu-, in colaborare cu Muzeul Agriculturii. La eveniment participa mesteri populari din nordul Moldovei si din zona Baraganului. In fiecare zi, intre orele 10.00 si 16.00, iubitorii de arta populara pot invata sa realizeze obiecte din rachita si sa picteze icoane pe sticla. La sfarsitul taberei se vor acorda diplome, iar lucrarile realizate vor face obiectul unei expozitii deschise la Casa de Cultura -Mihai Eminescu-.


La Hanul cu Tei


Incepand de azi, la Galeria ArTei din Bucuresti, puteti vizita o interesanta expozitie de grup, reunind lucrarile a sapte renumiti artisti contemporani: Aurelian Bolea, Grigore Minea, Simion Moldovan, Nicolae Pascu, Dumitru Pasima, Vladimir Predescu si Dinu Radulescu.


Invitatie la exil


Muzeul Zadkine reprezinta o insolita insula in urbanismul parizian. Trecand printr-un gang si urmarind o alee in zig-zag, vizitatorul ajunge la vechiul atelier al renumitului sculptor rus stabilit inca din tinerete in Franta. In vara aceasta, atelierul-muzeu gazduieste lucrarile unui artist elvetian care traieste intre Berlin si Paris, Raoul Marek. Nu intamplator, autorul si-a conceput expozitia in jurul ideii exilului. Mari fotografii de orase, luate din unghiuri de vedere derutante, care combina mai multe imagini, seduc imaginatia amatorului de calatorie, dar si a cercetatorului de arta interesat de complexitatea compozitiilor. Cliseele prezinta peisaje aparent similare, printre panouri de lemn se recompun figurile omenesti… Expozitia este o calatorie la propriu. Vizitatorul trebuie sa strabata o curte pentru a trece dintr-o sala in alta, iar artistul a amplasat aici mese si scaune, invitand parca la o escala. Fetele de masa au imprimate insa fotografii de calatorie, care indeamna la reluarea traseului. Mai mult, itinerarul exilului continua si in afara muzeului. In timpul expozitiei sunt prevazute opt dineuri pentru cate opt persoane, ce au loc la gazde traind in exil la Paris, care vor face cunoscute oaspetilor savoarea speciala a bucatariilor indiene, germane, cameruneze…


Festival de muzica clasica


Incepand din 3 august, pana la sfarsitul lunii septembrie, in Parc Floral din Paris se desfasoara festivalul Classique au vert, aflat anul acesta la a noua editie. Intr-un spatiu cu structura moderna, perfect integrat peisajului inconjurator, festivalul prilejuieste in fiecare an intalnirea publicului cu marile opusuri ale muzicii clasice, cu solisti si ansambluri de prestigiu. Sambata, muzica si solisti din Romania in spatiul de concerte Delta. Programul debuteaza cu Sonata pentru vioara si pian nr. 3 de Enescu, continua cu Tzigane de Ravel si Sonata pentru vioara si pian nr. 1 de Schumann. Solisti sunt Laurent Korcia (vioara) si remarcabila pianista din generatia tanara, Dana Ciocarlie.


De la Cannes la Mangalia


Consulul general al Romaniei la Marsilia a declarat ca, dupa mai multe discutii cu primarul din Cannes, orasul Mangalia are sanse sa se infrateasca cu orasul vestitului festival. Principalul motiv al acestei legaturi il constituie profilul comun al celor doua localitati: zone turistice. Mangaliei i-au fost propuse cateva directii de colaborare, printre care: formarea de specialisti in domeniul hotelier, invatamant in limba franceza, animarea de situri culturale. In aceasta ultima directie, s-a propus realizarea unui DVD care sa prezinte vechea cetate si situl arheologic. Programul de infratire ar putea cuprinde si festivalul Callatis.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.